ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για ανάπτυξη;

Η αγωνία για τις εξελίξεις του προσφυγικού και ο θυμός προς τη κυβέρνηση για την απόφαση της να θυσιάσει τα νησιά ώστε να μειώσει τα πολιτικά και τα ενδοκομματικά της προβλήματα είναι γεγονός.

Γεγονός όμως είναι και ο έντονος προβληματισμός των νησιωτών για τη συνεχιζόμενη έλλειψη και της παραμικρής συζήτησης για την αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά.

Ο Γιάννης Σπιλάνης  με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας ταξίδεψε στην Ικαρία, στη Σάμο και τις τελευταίες ημέρες στη Χίο και από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα, η έντονη ανησυχία για το αύριο που έρχεται ….έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Οι άνθρωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναγνωρίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, το προσφυγικό και η έλλειψη οράματος και αναπτυξιακού σχεδιασμού,είναι αυτός που οδηγεί στην ερήμωση και την ανέχεια. Ξέρουν ότι η ανάγκη των νέων αλλά και των πιο δυναμικών στοιχείων της κοινωνίας μας να φύγουν από τον τόπο αναζητώνταςένα καλύτερο αύριο, οδηγεί τα νησιά με μαθηματική ακρίβειασε μια μη βιώσιμη κατάσταση.Ηέλλειψη νέων ανθρώπωνοδηγεί στο κλείσιμο υπηρεσιών, σε υπολειτουργία σχολείων, κέντρων υγείας, δημοτικών υπηρεσιών και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Η συζήτηση λοιπόν για τον Ιαματικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας γρήγορα «ξεφεύγει» από τα στενά όρια της ποιότητας των ιαματικών νερών και της ανάγκης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και «ξεχύνεται» στην αναγκαιότητα για αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αναγκαιότητα που γίνεται επιτακτική με βάση το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται και τους υπάρχοντες αδιάθετους πόρους.

Οισυναντήσεις των τελευταίων ημερών στη Χίο με τα Τοπικά Συμβούλια Καρδαμύλων, Πιτυούς και Βολισσού, αλλά και στις συζητήσεις με τον Δήμο Χίο, τον Φορέα Τουρισμού καθώς και με επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτόν,έκαναν φανερή τη επιτακτική ανάγκη για μια άλλη προσέγγιση του τουρισμού στο σύνολο του,με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και ιδίως σε 3 άξονες:

  • Τον τουρισμό ευεξίας που συνδέεται με τη φύση με υπαίθριες δραστηριότητες (περπατήματα, πουλιά, ιδιαίτερα φυτά και βότανα της περιοχής), με τα ιαματικά λουτρά, με την γαστρονομία, με γνωριμία με τον τόπο, τους ανθρώπους του, τον πολιτισμό του.
  • Τον τουρισμό της θάλασσαςόχι πλέον μόνο με ξαπλώστρες,αλλά με άνοιγμα σε θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, αλιευτικό τουρισμό, yachting, παρατήρηση της θαλάσσιας φύσης, ανάδειξη της ναυτικής και της ναυπηγικής παράδοσης και άλλα.
  • Τον πολιτιστικό τουρισμό όπου ο Όμηρος, η ναυτική παράδοση και η μαστίχα είναι το κυρίαρχο τρίγωνο για την Χίο που θα συνδέσει την πλούσια αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της με τα σημαντικά μνημεία και τις παραδόσεις της.

Η Χίος είναι ιδανική ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός,αλλά το ίδιο είναι και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, από τους Φούρνους και την Ικαρία μέχρι τη Λήμνο και τον ΑηΣτράτη.Το «Εναλλακτικό Αιγαίο», με κάθε νησί να βάζει τις δικές του ξεχωριστές ψηφίδες συνθέτοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το μεγάλο παζλ.

Εμείς στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος να ανατραπεί η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο.