ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Από τις παλλαϊκές απεργιακές κινητοποιήσεις ……. στον «μακεδονομαχικό» διάπλου

Η ανακοίνωση ότι ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζουν τον διάπλου διαμαρτυρίας του τέως μακεδονομάχου και νυν «προσφυγομάχου» κρητικού που αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους απανταχού της Ελλάδας «πατριώτες», ξεπερνά και την πιο νοσηρή πολιτική φαντασία. Εκεί κατέληξε η αγωνιστική δράση του «μετώπου» μετά την ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει σύσσωμα τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο με την συμπαράταξη των παραγωγικών φορέων των νησιών, αντιδρώντας στην διπλή κυβερνητική απόφαση: να μην απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες από τα νησιά αλλά και να δημιουργήσει κλειστά κέντρα ώστε να τους «τακτοποιήσει» εκεί.
Ετσι ο «αγωνιστικός» διάπλους βρέθηκε να αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι της εγκλωβισμένης στο προσφυγικό περιφερειακής αρχής. Μιας αρχής που μαζί με τις περισσότερες δημοτικές αρχές των νησιών επένδυσαν προεκλογικά και μετεκλογικά, όχι απλά στην κόπωση και στην αντίδραση των κατοίκων λόγω της διατάραξης της καθημερινότητας τους μετά από την πολυετή προσφυγική πίεση, αλλά κυρίως στο αφήγημα ξενοφοβίας και στα περί απειλής αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού αν όχι της ισλαμοποίησης του. Οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε εδώ, ότι, ειδικά τα νησιά μας, είναι ελεύθερα μόλις εκατό χρόνια μετά από σχεδόν πέντε αιώνων τουρκική κατοχή και κανείς δεν έχει εκφράσει την άποψη περί αλλοίωσης του πληθυσμού!!!. Και ούτε αναφορά έχει γίνει στη δύναμη που επιδείξαμε συνολικά ως έθνος ενσωματώνοντας 1εκ. οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας τα προηγούμενα 25 χρόνια. Με τέτοια επιτεύγματα, πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της αλλοίωσης;
Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από κραυγές περί «επαγγελματιών ανθρωπιστών» και υπονοούμενα εναντίον όσων σκέφτονται και δρουν διαφορετικά: τους πολιτικούς αντιπάλους, τις κάθε φύσης και δράσης ΜΚΟ, την Υπατη Αρμοστεία, την Frontex και όποιον άλλον εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα στο προσφυγικό, επαγγελματικά ή εθελοντικά. Φωνές που θέλουν να κρύψουν μεταξύ άλλων ότι πίσω από τις απλωμένες ελληνικές σημαίες δεν κρύβονται μόνο μετανάστες αλλά και «πατριώτες», που την ημέρα το παίζουν φλογεροί «προσφυγομάχοι» και τη νύχτα διακινητές. Εργο που είχε παιχτεί με ανάλογο τρόπο και στη Β.Ελλάδα με «ημερήσιους» μακεδονομάχους και «νυχτερινούς» διακινητές παράνομων καυσίμων και τακτικούς πελάτες στα καζίνο της επάρατης Macedonia.
Ο εγκλωβισμός αυτός είναι εμφανής ακόμη από τον λόγο ή από τη συνειδητή δημόσια απουσία και αφωνία των μέχρι χτες λαλίστατων «προσφυγοφάγων» του Αιγαίου, αλλά και από ενέργειες όπως αυτή του Δημάρχου Α.Σάμου που πριν λίγες μέρες έσπρωχνε τους μετανάστες να φύγουν από τη πλατεία του Βαθιού, χωρίς να μπορεί να τους πει που να πάνε. Μήπως κε Στάντζο και αυτοί δεν θέλουν να φύγουν; Εχουν άλλωστε και όλα τα σχετικά χαρτιά, αλλά οι κυβερνώντες αποφάσισαν να μην τους το επιτρέψουν. Το γιατί, ρωτήστε τους, αν και ήδη το ξέρετε.
Οι νησιωτικές κοινωνίες οφείλουμε να αντιδράσουμε σ’αυτόν τον διπλό εγκλωβισμό της περιφερειακής αρχής:
από την μια πλευρά ο κ.Μουτζούρης φαίνεται να έχει αποδεχτεί τις κυβερνητικές επιλογές, παρά τους υψηλούς τόνους που συνηθίζει να επαναλαμβάνει και που τον οδήγησαν στο να υιοθετήσει τον διάπλου.
από την άλλη συνεχίζει να μην κάνει τίποτα σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και στην διαχείριση του προσφυγικού.
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφώσουμε άποψη για το πως βλέπουμε τους εαυτούς μας στην κατάσταση που περιλαμβάνει και τη διαχείριση του προσφυγικού, εντάσσοντας το στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που οφείλουμε να εκπονήσουμε. Σ’αυτόν τον σχεδιασμό δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται τα κέντρα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Οφείλουμε να το επιβάλουμε στις δημοτικές, στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές αρχές που προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να σχεδιάσουν το μέλλον μας.