ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν; ή συμφώνησαν σε κλειστές δομές όπως δήλωσε ο Μηταράκης;

Η δήλωση του Νότη Μηταράκη μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου “συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους” προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά για τη στάση των αιρετών – Διαψεύδουν οι Δήμαρχεοι τις δηλώσεις Μηταράκη

Στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης μετά τη σύσκεψη με Περιφερειάρχη και Δημάρχους.

Μια δήλωση που προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά για τη στάση των αιρετών, δεδομένου ότι το ψήφισμα που επιδόθηκε ήταν ενάντια στις νέες δομές

Ενώ τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Στ. Κάρμαντζης: Δεν συμφωνήσαμε για κλειστές δομές, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα

«Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, παραμένουμε στις θέσεις μας, ανέφερε μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό,  ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Διευκρίνισε σε σχέση με τη δήλωση Μηταράκη ότι «συμφωνούν» με τις κλειστές δομές στα νησιά, ότι δεν συμφώνησαν γι’αυτό και εμμένουν στο πλαίσιο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου που μιλά για μια μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, δυναμικότητας έως 500 ατόμων.

Διαψεύδει τον Μηταράκη ο Δήμαρχος Δυτικης Λέσβου Τ. Βέρρος

Διαψεύδει τη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα ότι συμφώνησαν κυβέρνηση και αιρετοί στα κλειστά κέντρα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Με αφορμή τις διάφορες εκτιμήσεις και «εκτιμήσεις» σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας των αιρετών της Λέσβου στο Μέγαρο Μαξίμου και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και ανησυχία στους δημότες, ανακοινώνεται:

«Καμία συμφωνία δεν υπήρξε για κλειστή δομή οπουδήποτε στη Λέσβο. Καμία δέσμευση, καμία παρέκκλιση από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους. Καμία κυβίστηση, καμία πλαγιολίσθηση, κανένα στρογγύλεμα.

Καμία νέα δομή, κλειστή ή ανοιχτή πουθενά στο νησί. Απλά και καθαρά λόγια»