ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Ενα σχέδιο για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Λέσβου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στα πλαίσια και των αποφάσεων της 2ης συνδιάσκεψης του, έχει αποφασίσει να ανοίξει η συζήτηση για την επεξεργασία ενός στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λέσβου.

Ένα πρώτο αποκρυστάλλωμα της μέχρι τώρα δουλειάς έχει παρουσιαστεί με την συνέντευξη τύπου που έδωσε στις αρχές του Ιανουαρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης και τοπικά στελέχη του κόμματος. Το σχέδιο θα είναι αντικείμενο συνεχούς διαβούλευσης από τις Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό σε διάλογο και προτάσεις.

Η πρόθεσή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να «κλείσει» το θέμα, αλλά, αντίθετα, να εκκινήσει μία ουσιαστική προσπάθεια που θα δώσει περιεχόμενο και θα αποτελεί αφορμή επαναπροσέγγισης του με συλλογικότητες και τοπικά κινήματα και εμβάθυνσης της αυτοδιοικητικής παρέμβασης του με τη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών δύο χρόνια προ των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το κατατεθειμένο σχέδιο δεν αποτελεί από μόνο του ένα «αυτοδιοικητικό πρόγραμμα», αλλά ένα συνεκτικό πρόγραμμα για τη Λέσβο που συναρθρώνει επιμέρους δράσεις οι οποίες μπορεί να υλοποιούνται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Λέσβου

Η μακροχρόνια αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, τα μνημόνια και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, εκφράστηκαν και στη Λέσβο ως «κρίση ανεργίας», που όμως αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εξ΄ αιτίας της «νησιωτικότητας». Και τα δύο μαζί θέτουν ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα της οικονομίας του νησιού.

Ταυτόχρονα, και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται η τοπική κοινωνία από το «προσφυγικό», αυτή η κατάσταση είναι ικανή να δημιουργήσει «εντάσεις» και έντονα συναισθήματα ανασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό.

Οι πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τα δύο αυτά χρόνια είναι σημαντικές και έχουν θετικές επιδράσεις στο νησί. Αυτές τείνουν να σταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση στο νησί και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικότερα των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης του συνόλου των εξαγγελιών και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί μας, καθώς και η ανάδειξη υπαρχόντων προβλημάτων και νέων αναγκών και δυνατοτήτων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι η βάση πάνω στην οποία εδράζεται το σχέδιο της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Λέσβου

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται δημιουργεί και μια σειρά από δυνατότητες.

Αυτές είναι που θα κάνουν εφικτή τη συγκρότηση και την κατανόηση του προγράμματος της «δίκαιης ανάπτυξης στη Λέσβο» που θα στηρίζεται στις δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος και οι κάτοικοι του, και θα βασίζεται στις αρχές της αειφόριας και της αλληλεγγύης

Τα τοπικά παραγωγικά συμπλέγματα

Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού  περιλαμβάνει 3 άξονες που είναι άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ τους:

Σχεδιασμός για τη σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

Παραγωγική ανασυγκρότηση που θα συμβάλει καίρια στην κοινωνική ανασυγκρότηση

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Τα «παραγωγικά συμπλέγματα» πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι:

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας

Το τουριστικό, πολιτιστικό παραγωγικό σύμπλεγμα, που θα συνδυάζεται και με την ποιότητα ζωής (πολιτισμό, υγειά, εκπαιδευτή, αθλητισμό κλπ)

Το ενεργειακό παραγωγικό σύμπλεγμα.

Ανάκτηση της εργασίας στη Λέσβο

Προτεραιότητα είναι η «ανάκτηση της εργασίας στη Λέσβο», μια συντονισμένη προσπάθεια Κυβέρνησης. Περιφέρειας και Δήμου για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί.

Η συγκρότησης ενός συγκεκριμένου τοπικού προγράμματος για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις κεντρικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είναι ένας επόμενος στόχος, πάνω στον οποίο εδράζεται η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο)

Σήμερα σχηματίζεται το απαραίτητο περιβάλλον έτσι ώστε να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της τοπικής ανάπτυξης νέες δυνάμεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν προνομιακή σχέση με την αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική θα είναι η συμβολή του νέου νόμου για την Κ.ΑΛ.Ο.

Για το επόμενο διάστημα κοινός στόχος πρέπει να είναι η μαζική επέκταση και στήριξη των παραδειγμάτων ΚΑΛΟ στο νησί μας με συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο αγροτικός τομέας

Αυτό που κυρίως επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και σε ένα μεγάλο βαθμό έγινε εφικτό ήταν να αρθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που δημιουργούν ασφυξία στον αγροτικό τομέα της Λέσβου, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως παράγοντες αναπαραγωγής της τοπικής διαπλοκής, που είναι βασικό στήριγμα του παλιού –και ακόμα επιβιώνοντας- καθεστώτος.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου αγροτικού τομέα που θα είναι προσαρμοσμένος στις νησιωτικές μας ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.

Οι φορείς της “δίκαιης ανάπτυξης” της Λέσβου

Αν η κυβέρνηση, διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού, είναι αδύνατο αυτή να γίνει εφικτή εάν δεν ηγεμονεύσουν τοπικά, εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Αυτές οι δυνάμεις είναι:

Σε οικονομικό επίπεδο είναι ο κόσμος της εργασίας του νησιού οι άνεργοι αλλά και τα πιο φτωχά στρώματα των επιχειρηματιών και των αγροτών. Οι επιχειρηματίες και ειδικότερα οι νέοι επιχειρηματίες που καινοτομούν, οι νέοι αγρότες που ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του αγροτικού χώρου, οι νέοι επιστήμονες κλπ

Σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, είναι όλοι εκείνοι που παράγουν τον τοπικό πολιτισμό, όλοι εκείνοι που μέσα από τους νέους συνεταιρισμούς προσπαθούν να ανορθώσουν τον αγροτικό χώρο, είναι ακόμα και δυνάμεις και εκφραστές γνώμης στην πόλη και τα χωριά που σήμερα, ενώ δραστηριοποιούνται στο παλιό ηγεμονικό μπλόκ, εν’ τούτοις ασφυκτιούν και μένουν στην γωνία.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι με όλες αυτές τις δυνάμεις, να συναντηθεί και να συνδιαμορφώσει ένα νέο συλλογικό όραμα για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη του νησιού μας!