ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου: Να ξαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες στο Λιμάνι Σιγρίου, που διακόπηκαν με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών.

Θεματική Αυτοδιοίκησης

 

–Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων από το φθινόπωρο του 2019, ότι  ολοκληρώνονται οι εργασίες στο νέο Λιμάνι του Σιγρίου, δυστυχώς φτάσαμε στα μέσα Δεκέμβρη 2021 να  έχουν διακοπεί οι εργασίες, ύστερα από ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ Εργολαβικής Εταιρείας και Υπουργείου Υποδομών, λόγω  καθυστέρησης  πληρωμής εκτελεσμένων εργασιών. Πολλές φορές  ο κύριος Αθανασίου, μετέφερε στα τοπικά ΜΜΕ τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης  για την ολοκλήρωση του έργου, που  δεν  τηρήθηκαν.

–Η κατασκευή του  μεγάλου και σημαντικότατου αυτού  έργου για τη Δυτική Λέσβο αλλά  και  για  όλο το Νησί μας, ξεκίνησε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης τον Σεπτέμβριο του 2017, με φορέα εκτέλεσης το Υπουργείο Υποδομών και αρχικό  χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Οκτώβρη του 2019. Μέχρι σήμερα  στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υποδομών, έχουν δώσει  πέντε παρατάσεις, επικαλούμενοι καθυστερήσεις στη συμπληρωματική μελέτη.  Η χρήσιμη επέκταση του αντικειμένου  του έργου, με συμπληρωματική χρηματοδότηση για  περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών, δεν δικαιολογεί τα δύο χρόνια καθυστέρησης, που σαν επιστέγασμα είχαν τη διακοπή εργασιών από το Δεκέμβρη του 2021. Τα παραπάνω δείχνουν ότι  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν ασχολείται  αποτελεσματικά με το έργο. Η τελευταία ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι τον Απρίλιο του 2022, αλλά  με τη διακοπή των εργασιών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί και αυτό το καλοκαίρι. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η δε παρατηρούμενη υποχρηματοδότηση συνδέεται με  κυβερνητικούς χειρισμούς για περικοπή  πιστώσεων από απολύτως αναγκαία έργα.

–Θεωρούμε αναγκαία την κινητοποίηση των  ενδιαφερόμενων φορέων του Νησιού μας, ώστε οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξαναρχίσουν  άμεσα  οι εργασίες για την  ολοκλήρωση του έργου, που αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της πολύπαθης οικονομίας του Νησιού μας.