ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Τα ευχάριστα νέα από τη Σάμο και τα παιχνίδια της Ν.Δ. στη Λέσβο

Τα νέα από τη Σάμο είναι ευχάριστα:  Οι κρατήσεις των ξένων τουριστών δείχνουν ότι η φετινή σεζόν μπορεί να ξεπεράσει σε νούμερα και αυτό το 2015! Δηλαδή τους αριθμούς που είχαμε πριν την μεγάλη προσφυγική κρίση.

Η Σάμος, είναι ένα από τα νησιά του Β. Αιγαίου, που αρκετοί τουριστικοί παράγοντες, της Λέσβου, αρέσκονται να ονομάζουν “προσφυγονήσια”. Της Λέσβου….

Γιατί στην Σάμο, κανένας δεν χρησιμοποίησε αυτή την λέξη. Ακόμα και αν κάποια στιγμή, κάποιοι το επιχείρησαν, αυτοί απομονώθηκαν γρήγορα.

Βέβαια, η Σάμος έχει μια σημαντική διαφορά με τη Λέσβο. Η πρώτη είναι στον, λεγόμενο “τουριστικό χάρτη”, το νησί μας, όμως, ποτέ δεν τα κατάφερε να μπει. Αλλά και πάλι….

Οι πιέσεις που δέχονται και τα δύο νησιά, από το “προσφυγικό” είναι οι ίδιες και μεγάλες. Οι επιπτώσεις που είχαν στον τουρισμό τους, τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, ήταν εξίσου οι ίδιες.

Γιατί όμως στην Σάμο, κατάφεραν, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, όχι μόνο να ορθοποδήσουν, αλλά να ξεπεράσουν και τους αριθμούς τουριστών που είχαν πριν την κρίση;

Να ποιοι είναι οι λόγοι:

Με αφορμή το προσφυγικό: Η Λέσβος στο στόχαστρο της Ν.Δ

“Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης η ΝΔ στη Λέσβο, αλλά και γενικότερα στο Β. Αιγαίο, «δεν σήκωσε ούτε το μικρό της δακτυλάκι» προκειμένου να συνεισφέρει, με όποιον τρόπο αυτή θεωρούσε ως τον πλέον πρόσφορο ως αξιωματική αντιπολίτευση που είναι, στην διαχείριση της. Το αντίθετο θα λέγαμε: Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις και τα έργα της, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην όξυνση της κατάστασης.”

Αυτά είχαμε γράψει τον Σεπτέμβρη του 2016 και οι εξελίξεις από εκεί και πέρα μας επιβεβαιώνουν. (δες εδώ το άρθρο μας: “Τα «παιχνίδια» της ΝΔ στη Λέσβο“)

Πράγματι, από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα, οι παρεμβάσεις της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, της ΝΟΔΕ Λέσβου, δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να επενδύουν συνειδητά “στο προσφυγικό” για την αποκομιδή πολιτικών οφελημάτων.  (Δες εδώ το άρθρο: “Προσφυγικό: Το «σπεκουλάρισμα» της ΝΟΔΕ και οι ψύχραιμες φωνές της κοινωνίας

Υπονόμευση των, όποιων, κυβερνητικών προσπαθειών στο προσφυγικό, αλλά και συγκρότηση του τοπικού δεξιού και ακροδεξιού χώρου στην αντίθεση «ντόπιοι εναντίων προσφύγων», αυτή φαίνεται να είναι η «γραμμή» της ΝΔ στη Λέσβο. Αυτή η γραμμή αναμένεται να εκδηλωθεί ακόμα πιο καθαρά στο μέλλον με ορίζοντα πιθανόν και τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επιπλέον αυτή η «γραμμή» είναι πολλαπλά χρήσιμη και στο κόμμα της ΝΔ πανελλαδικά: Αποδομώντας την κυβέρνηση στο θέμα της αλληλεγγύης σε ένα νησί «σύμβολο» όπως η Λέσβος, θεωρεί ότι μπορεί στη συνέχεια να την αποδομήσει σε όλη την Ελλάδα!”

Η περιφέρεια είχε αφήσει “απέξω” τη Λέσβο

Δύο χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2016, όταν και πάλι από τη Σάμο, είχαμε ευχάριστα νέα για την τουριστική κίνηση, είχαμε γράψει: “Ενώ στη Σάμο η αντιπεριφέρεια (δηλαδή η περιφέρεια) πήρε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό, η Λέσβος έμεινε απέξω!” (δες εδώ άρθρο μας με τίτλο: Γιατί αυτό που κάνατε (και καλά κάνατε) στη Σάμο, δεν το κάνατε και στη Λέσβο;)

Τότε αναφερόμαστε, προφανώς, στο γεγονός, ότι ενώ η περιφέρεια Β. Αιγαίου, (δια μέσου της αρμόδιας αντιπεριφέρειας Τουρισμού) πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την στήριξη του Σαμιακού τουρισμού, για την Λέσβο δεν πήρε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Να σχεδιάσει δηλαδή από την αρχή  με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων τις παρεμβάσεις της στον τουρισμό και με στόχο να  «να μειωθεί και στη Λέσβο η ζημιά σημαντικά»

Αντίθετα, όπως πάλι έχουμε γράψει, η περιφέρεια έθαψε κυριολεκτικά την «ομάδα εργασίας για την τουριστική προβολή της Λέσβου και τη διαχείριση της κρίσης» που συγκροτήθηκε ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2015!

Οπως είναι γνωστό, ότι η Ν.Δ. έχει σημαντικά ερείσματα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Αν κάποιος λοιπόν, αναρωτιέται, για αυτή τη στάση της περιφέρειας, ας αναζητήσει την απάντηση σε αυτά τα ερείσματα!

.. στο παιχνίδι και τα “παπαγαλάκια”

Ολες και όλες, όσοι ζούμε πάνω στο νησί, γνωρίζουμε, ότι «το προσφυγικό» ως «πιέσεις στην τοπική κοινωνία» έχει περιοριστεί πλέον στην περιοχή της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών. Το υπόλοιπο νησί μένει ανεπηρέαστο. Αυτό είναι που η πλειοψηφία των κατοίκων προβάλει και λέει. Δηλαδή η πραγματικότητα. Γιατί, για το μεγάλο τμήμα του νησιού, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «προσφυγικό».

Ομως, η γραμμή της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε “να περάσει” τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο (και το σημαντικότερο) έξω από το νησί, αν δεν αναλάμβαναν και τα …παπαγαλάκια.

Διάφοροι «καλοθελητές», δηλαδή, που  κατά καιρούς επιχειρούν και αναστατώνουν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών, με τις  φήμες για «επικείμενες δημιουργίες νέων δομών», ενώ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα της Μόριας, ξεκίνησαν ουσιαστικά μια εκστρατεία, που το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να περνάει μια εικόνα της Λέσβου, που δεν είναι η πραγματική! (δες εδώ:Η Λέσβος, δεν είναι ένας απέραντος καταυλισμός, με σκηνές προσφύγων και δομές παντού)

Συμπέρασμα;

Είναι προφανές ότι η μεγάλη προσφυγική κρίση είχε επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού. Επιπτώσεις όμως, που όπως δείχνουν οι επιδόσεις της γειτονικής Σάμου, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ανάλογες ροές, θα μπορούσαν έγκαιρα να αντιμετωπιστούν.

Σε αντίθεση όμως με την Σάμο, η Ν.Δ, που ελέγχει την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αλλά και το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό επέλεξε τη Λέσβο, για να παίξει “το παιχνίδι της”.

Την θεώρησε ως “αδύναμο κρίκο” της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό. Εδώ έριξε όλα της τα “πυρά”. 

Ενώ μπορούσαν, δεν πήραν κανένα μέτρο, προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα και την εικόνα, αντίθετα εμφάνισαν και εμφανίζουν το νησί μας ως “προσφυγονήσι“, το διέσυραν και το διασύρουν, με τα παπαγαλάκια τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κάθε αφορμή ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ και η ΝΟΔΕ, μιλάνε για αυτό με τα χειρότερα λόγια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι μόλις πριν από ένα μήνα, η βουλευτής της Ν.Δ. η Σ. Βούλτεψη, μίλησε στον ΑΛΦΑ, για “τα ρυάκια και τα λύματα που τρέχουν μέσα στην πόλη!” (Δες εδώ: Πως η Βούλτεψη δυσφημεί το νησί: Είδα λύματα με ρυάκια μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης)

Αυτή είναι η εικόνα του νησιού που έφτιαξαν, πάνω σε αυτή την εικόνα του νησιού επένδυσαν, πάνω σε αυτή έκαναν και κάνουν πολιτική και αυτής της εικόνας τα αποτελέσματα είναι που πληρώνουμε σήμερα.