ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

“ΤΕΒΑ” – “ΚΕΑ”, μια επιστολή και ποιος “παίζει με τη φτώχεια”

Γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων με τον “εμπαιγμό των φτωχών” που η (για μια ακόμα φορά) “ανάλγητη κυβέρνηση”  κάνει.

Αφορμή η επιστολή της κ. Αντωνέλλη στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, για “την επικείμενη κατάργηση των έως τώρα ωφελουμένων ΤΕΒΑ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) και ένταξη σε αυτό των ωφελουμένων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)”.

Τι πρόκειται να γίνει;

Οπως αναφέρει η ίδια η κ. Αντωνέλλη, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ, Ε. Λαμπριτζή, με ηλεκτρονικό γράμμα προς τον Δήμο Λέσβου  ενημέρωνε για τα παρακάτω:

«Σας ενημερώνουμε ότι από 1/6/2017, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, καταργούνται οι υφιστάμενες λίστες ωφελούμενων του ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο της εναρμόνισης του προγράμματος με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Θα δημιουργηθούν νέες λίστες στις οποίες θα περιλαμβάνονται όσοι δηλώσουν στην υπάρχουσα πλατφόρμα του ΚΕΑ ότι επιθυμούν να είναι και ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι δυνητικά ωφελούμενοι για την διαδικασία ένταξης. Δεδομένης της νέας διαδικασίας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν διανομές στο διάστημα 1-20 Ιουνίου».

Τι θα γίνει λοιπόν;

Αυτό που θα γίνει είναι ότι οι πόροι  που μέχρι τώρα προορίζονταν για το ΤΕΒΑ, θα προστεθούν σε αυτούς που έχουν ήδη κατανεμηθεί για το ΚΕΑ, με άλλα λόγια, αντί να λειτουργούν ως δύο ξεχωριστά “προγράμματα” θα λειτουργούν ως ένα. Οσοι από τους ωφελούμενους του ΚΕΑ δηλώσουν ότι θέλουν να μπουν και στο πρόγραμμα τροφίμων θα μπουν.

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία, ότι σε αντίθεση με το ΤΕΒΑ, που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, το ΚΕΑ χρηματοδοτείται μόνο από εθνικούς πόρους

Τι ζητά η κ. Αντωνέλλη;

Αυτό που φαίνεται να ζητά από την υπουργό η κ. Αντωνέλλη, είναι “να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνει πράξη ο επιχειρούμενος εμπαιγμός και η διάψευση των προσδοκιών των 4.744 ωφελουμένων του ΤΕΒΑ του Δήμου μας, αλλά και άλλων πολλών δήμων”. Με άλλα λόγια “να μείνουν τα πράγματα ως έχουν”

Αυτό γιατί, όπως ισχυρίζεται η ίδια:

α) Θα έχουν υποστεί έναν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου (οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ), μιας και μπήκαν στην διαδικασία να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΕΒΑ

β) Οι αποκεντρωμένες προμήθειες του Προγράμματος, δηλαδή οι εκ μέρους του Δήμου, έχουν γίνει με βάση τις μέχρι τώρα υφιστάμενες λίστες των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Αν αλλάξει μέσα στο 2017 ο αριθμός των ωφελουμένων, θα διαφοροποιηθεί η βάση κατανομών.

γ) Οι δικαιούχοι που θα περιλαμβάνονται στις νέες λίστες, θα είναι πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα την διανομή ελαχίστων ποσοτήτων προϊόντων ανά οικογένεια, με διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας δυσαρέσκειας.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το ΤΕΒΑ και οι αιτήσεις που έγιναν…

Οι αιτήσεις για το ΤΕΒΑ έγιναν το καλοκαίρι του 2015.  Οποιαδήποτε αλλαγή στα εισοδήματα έχει γίνει από αυτή την περίοδο και μετά δεν αποτυπώνεται  στην “βάση οικογενειών του”. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε  σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στην εποχή εκείνη με τα ίδια κριτήρια .

Οτι δηλαδή αλλαγή γινόταν είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω στα εισοδήματα των δικαιούχων ΤΕΒΑ δεν εμφανίζεται πουθενά. Ομάδες συμπολιτών μας που στο ενδιάμεσο διάστημα πήγαν “προς τα κάτω” δεν έχουν καμία δυνατότητα ένταξης τους σε αυτό.

Το πόσο ανεπίκαιρη ήταν η “βάση οικογενειών” του ΤΕΒΑ το δείχνει και το γεγονός ότι όλες οι “Κοινωνικές Συμπράξεις” ανά την Ελλάδα έχουν  δηλώσει αποθέματα σε “πάνες βρεφών και παιδικές τροφές βρεφών” και αυτό γιατί τα τότε βρέφη που είχαν ενταχθεί το 2015 σήμερα είναι ένα βήμα πριν το νηπιαγωγείο .

Οταν λοιπόν η κ. Αντωνέλλη, ισχυρίζεται ότι “θα έχουν υποστεί έναν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου (οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ), μιας και μπήκαν στην διαδικασία να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΕΒΑ” καλό είναι να συμπληρώσει, ότι οι αιτήσεις αυτές, έγιναν το 2015, από τότε – προφανώς – κάποια πράγματα σε κάποιους έχουν αλλάξει και ότι εν’ πάση περίπτωση, οι ανάγκες που υπήρχαν τότε, έχουν αλλάξει, αλλά δεν το λέει!

Το ΚΕΑ

Έπρεπε λοιπόν αυτή η κατάσταση να ξεκαθαρίσει και δύο τρόποι υπήρχαν: Ή θα γινόταν νέες αιτήσεις για το ΤΕΒΑ , ή θα επιλεγόταν άλλη διαδικασία με βάση την οποία θα διανέμονται τα τρόφιμα.

Σε αντίθεση με το ΤΕΒΑ, στο ΚΕΑ που εφαρμόστηκε πιλοτικά αρχικά σε μια ομάδα Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λέσβου και από τις αρχές του 2017 σε όλη την χώρα παίρνονται υπόψη συνεχώς τα εισοδήματα των ενδιαφερομένων.  Είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτό που όποιος έχει κάθε φορά τις προϋποθέσεις που αυτό θέτει, γίνεται δικαιούχος. Προφανώς σε αυτό, μπορούν (και έχουν κάνει) αίτηση και έχουν μπει και οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ.

Το ΚΕΑ είναι ένα πρόγραμμα δομημένο για τα δεδομένα της Ελλάδος και αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση των δικαιούχων ΔΥΝΑΜΙΚΑ δηλαδή αντλεί στοιχεία από μια σειρά ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε εφόσον σε κάποιους από τους δικαιούχους  του ΚΕΑ μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση κατά την διάρκεια του προγράμματος , αυτόματα αυτοί απεντάσσονται  και έτσι απελευθερώνονται πόροι για να χρησιμοποιηθούν για άλλοις που τους έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα πέρα από την εισοδηματική ενίσχυση, φιλοδοξεί να προσφέρει μια σειρά από επιπλέον παροχές, όπως είναι:

 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων για όλη την οικογένεια.
 • Παροχή σχολικών γευμάτων.
 • Διανομή δωρεάν τροφίμων από τα κοινωνικά παντοπωλεία
 • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών των ευάλωτων ομάδων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • Εργασία για το 10% των ανέργων που λαμβάνουν το ΚΕΑ μέσω κοινών προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
 • Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
 • Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
 • Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
 • Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
 • Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, με χαμηλά ή μηδενικά δημοτικά τέλη.

Οταν λοιπόν η κ. Αντωνέλλη, ισχυρίζεται ότι “β. Οι αποκεντρωμένες προμήθειες του Προγράμματος, δηλαδή οι εκ μέρους του Δήμου, έχουν γίνει με βάση τις μέχρι τώρα υφιστάμενες λίστες των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Αν αλλάξει μέσα στο 2017 ο αριθμός των ωφελουμένων, θα διαφοροποιηθεί η βάση κατανομών” και “γ) οι δικαιούχοι που θα περιλαμβάνονται στις νέες λίστες, θα είναι πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα την διανομή ελαχίστων ποσοτήτων προϊόντων ανά οικογένεια, με διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας δυσαρέσκειας” θα έπρεπε να συμπληρώσει, ότι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ (δηλαδή ΚΑΙ όσοι σήμερα είναι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ και ενταχθούν στο ΚΕΑ) θα έχουν μια σειρά επιπλέον παροχές που είναι πολλαπλάσιες από αυτές που είχαν, ως δικαιούχοι, ΜΟΝΟ, του ΤΕΒΑ… αλλά δεν το λέει! 

Επιπλέον η κ. Αντωνέλλη, δεν λέει γιατί υπάρχουν τελικά αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις στις προμήθειες. Αραγε φταίει μόνο η αλλαγή του νόμου “περί προμηθειών” ή υπάρχουν και άλλες αιτίες;

Το ελάχιστο όριο διαβίωσης

Ομως η κ. Αντωνέλη, θέτει ένα σωστό ζήτημα που αφορά το ελάχιστο όριο διαβίωσης. Πράγματι οι εισοδηματικές προϋποθέσεις για να εντασσόταν  κάποιος στο ΤΕΒΑ ήταν πιο “φιλικές” με την έννοια ότι το ελάχιστο εισόδημα που έπρεπε να δηλώνει ήταν μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για το ΚΕΑ.

Όμως με ποιόν τρόπο μπορεί να μας εξηγήσει το παράδοξο, τελικά, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ στον δήμο μας, να είναι πολλοί περισσότεροι από τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ;

Αυτό, πράγματι είναι απορίας άξιον!

Τελικά

Τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σαν στόχο να παρέχουν, με όρους αξιοπρέπειας, στους συμπολίτες μας που βιώνουν πιο σκληρά τις επιπτώσεις της κρίσης, ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Κανείς βέβαια δεν αρνείται την ανάγκη αυτό το “ελάχιστο” να μεγεθύνεται συνεχώς και να διευρύνεται όσον αφορά τον αριθμό των αποδεκτών.

Η αλλαγή που έγινε, με το “πέρασμα” της επισιτιστικής βοήθειας στους δικαιούχους του ΚΕΑ, έχει προφανώς σαν στόχο να κάνει πιο αποτελεσματική μια διαδικασία που θέλει να καλύψει ανάγκες ανθρώπων και όχι ανθρώπους γενικά.

Αλλωστε σε μεγάλο βαθμό (για να μην πούμε σχεδόν στο σύνολό τους) οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑ, άρα δεν χάνουν τίποτα!

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η φασαρία;

Μήπως, αυτό που ενοχλεί τελικά είναι το γεγονός ότι όλη αυτή η υπόθεση “φεύγει από τα χέρια” όλων εκείνων που τα τελευταία χρόνια έβγαζαν φωτογραφίες και ανακοινώσεις κάθε φορά “που μοιράζουν τρόφιμα”;

Γιατί εμείς, εκτός από αυτή την αλλαγή, δεν μπορούμε να διακρίνουμε κάποια άλλη πιο …συνταρακτική!

Και αν το σκεφτούμε έτσι, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά, ποιος τελικά “παίζει με την φτώχεια των ανθρώπων”!