ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

«Αλλο σκηνικό» ή απλά τώρα το πήρανε χαμπάρι;

Στις 10 Μαΐου 2017, με αφορμή την συζήτηση που είχε ξεκινήσει, τότε, για το χωροταξικό, είχαμε γράψει πώς «εχουμε την …. ελαφρά υποψία, ότι όσοι/όσες κάνουν σήμερα προτάσεις για τους αριθμούς, έχουν στο μυαλό τους ότι τίποτα άλλο δεν θα αλλάξει παρά μόνο ο αριθμός των δήμων» και είχαμε παραθέσει τα νέα δεδομένο που πρέπει να έχεις κάποιος υπόψη του, όσον αφορά τον μελλοντικό χάρτη της αυτοδιοίκησης. Ποια είναι αυτά;

Αδιαπραγμάτευτη η απόφαση της κυβέρνησης: Τα νέα όργανα της Τ.Α. θα εκλέγονται με απλή αναλογική.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνδυασμών, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται (από τον πρώτο γύρο) με βάση τα ποσοστά που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός. Αν ο συνδυασμός ξεπεράσει το 50% εκλέγει και τον δήμαρχο, διαφορετικά ο δήμαρχος πάει για εκλογή στην δεύτερη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δήμαρχος δεν θα έχει πια την «απόλυτη πλειοψηφία» των συμβούλων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά, προκειμένου να παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να συγκροτήσει ¨λειτουργικές πλειοψηφίες», να κάνει διάλογο, συμμαχίες κλπ, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο!

Το κεντρικό ψηφοδέλτιο θα είναι ξεχωριστό από τα τοπικά ψηφοδέλτια

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μέχρι τώρα ένας συνδυασμός, προκειμένου να κατέβει στις εκλογές ήταν υποχρεωμένος για συγκροτήσει έναν συνδυασμό για τον «κεντρικό δήμο» και από ένα συνδυασμό για κάθε ένα από τα δημοτικά ή τοπικά διαμερίσματα. Μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους που έπρεπε να βρεί να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια κλπ.

Ο ψηφοφόρος ψήφιζε το κεντρικό ψηφοδέλτιο και ταυτόχρονα το ψηφοδέλτιο που αφορούσε στο χωριό του.

Αυτό τώρα θα αλλάξει. Τα δύο ψηφοδέλτια θα είναι ξεχωριστά, δεν θα έχουν σχέση μεταξύ τους, ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει το ένα «κόμμα» για τον δήμο και άλλο «κόμμα» για το χωριό του!

Δίνονται αρμοδιότητες και πόροι και συγκροτούνται συμβούλια στα κατώτερα επίπεδα

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μέχρι τώρα τα δημοτικά διαμερίσματα και πολύ περισσότεροι οι κοινότητες δεν είχαν σχεδόν καμιά αρμοδιότητα και πολύ περισσότερο πόρους. Σε κάθε περιοχή (πρώην Καποδιστριακό δήμο) υπήρχε ένας διορισμένος αντιδήμαρχος και αν ήθελε ο δήμαρχος έκανε έργα στο χωριό ή όχι.

Τώρα αυτό θα αλλάξει. Σε επίπεδο κοινότητας θα συγκροτηθούν εκλεγμένα τοπικά συμβούλια με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους! Αυτά τα συμβούλια, όπως είπαμε, θα εκλέγονται ξεχωριστά από το κεντρικό ψηφοδέλτιο!

Οι συνελεύσεις των πολιτών και τα τοπικά δημοψηφίσματα θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι μπορούν οι κάτοικοι ενός χωριού, να πάρουν μέσα από μια συνέλευση ή ένα τοπικό δημοψήφισμα μια απόφαση, της οποίας η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική από το όργανο διοίκησης (δημοτικό η κοινοτικό συμβούλιο)

Πλαφόν στις δημαρχιακές θητείες!

Ενα πέμπτο (που δεν το βάζουμε στον τίτλο του άρθρου) έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των θητειών του δημάρχου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;Μα ότι δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες δήμαρχοι!

Εννέα μήνες μετά

Τώρα εννέα μήνες μετά, αρχίζουν μερικοί να αντιλαμβάνονται οτι αυτά τα «νέα δεδομένα» είναι όντως «νέα δεδομένα» και καμιά συζήτηση για το χωροταξικό και τον μελλοντικό τοπικό χάρτη της αυτοδιοίκησης ΔΕΝ μπορεί να γίνει, χωρίς κάποιος να τα πάρει υπόψη του.

Πάλι καλά. Έστω και τώρα, έστω και μετά από τόσο χρόνο, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε, επιτέλους, επί της ουσίας της αυτοδιοίκησης!