ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Αυτά είναι που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ των νησιών!

Αυτό που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ, είναι ότι αυτός, για την Λέσβο, δεν «χάθηκε». Πήρε έξι μήνες αναστολή, δηλαδή θα ισχύει μέχρι τότε. Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, ότι στις εποχές που ζούμε, οι έξι μήνες, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλά μπορούν να γίνουν μέχρι τότε..

Αυτό που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ, είναι ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά, ο νησιώτης καταναλωτής θα δει πραγματικό κέρδος στην τσέπη του, από την στιγμή που θα πάρει αυτός τα χρήματα του ΦΠΑ στα χέρια του (δες επόμενο) και δεν θα περιμένει τη  «καλή διάθεση» από τον τοπικό έμπορο ή επιχειρηματία να χαμηλώσει την τιμή των προϊόντων, λόγω χαμηλού ΦΠΑ! Σε νησί ζούμε και όλοι και όλες ξέρουμε τι συμβαίνει!

Αυτό που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ των νησιών που δεν θα ισχύει η αναστολή, είναι ότι οι κάτοικοι τους θα πάρουν πίσω «ζεστά» τα χρήματα που θα χάσουν, από την αύξηση του ΦΠΑ, τουλάχιστον για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο. Προκαταβάλεται δηλαδή σε αυτούς η χασούρα! Ας ρωτήσουν λοιπόν τους κατοίκους για να ακούσουν τι λένε και αυτοί

Αυτό που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ των νησιών, είναι ότι η συνηθισμένη απάντηση στην ερώτηση «μα γιατί αν και υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, τα προϊόντα που αγοράζω είναι πιο ακριβά από αλλού;» είναι «γιατί έχουν μεγάλο κόστος μεταφοράς…«. Αυτό το κόστος θα μειωθεί με το «μεταφορικό ισοδύναμο»

Αυτό που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ των νησιών, είναι ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει τελικά με τον ΦΠΑ (στα νησιά που αναστέλλεται η κατάργησή του), μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρχει το «μεταφορικό ισοδύναμο». Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος των νησιών θα έχει πολλαπλάσιο κέρδος, από την ζημιά της χασούρας του ΦΠΑ, γιατί το κόστος μετακίνησής τους προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα μειωθεί δραματικά, αλλά και γιατί (το σπουδαιότερο) θα μειωθεί δραματικά το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν μας λένε δηλαδή, ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που ισχύει το μεταφορικό ισοδύναμο, κάθε κάτοικος των νησιών, επιδοτείται με ποσό που φτάνει έως και το 50% για τις μετακινήσεις τους προς και από την ενδοχώρα. Ανάλογα καθεστώς υπάρχει και για τα προϊόντα.

Τελικά αυτά που δεν μας λένε όλοι αυτοί είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών:

Αν μένουν στη Λέσβο, ακόμα και στην περίπτωση που τελικά λήξη η υπόθεση του ΦΠΑ μετά από έξι μήνες, ΔΕΝ χάνουν τίποτα, γιατί θα έχουν, μετά το μεταφορικό ισοδύναμο. Αντίθετα με την ισχύ του «μεταφορικού ισοδυνάμου» θα κερδίζουν περισσότερα!

Αν μένουν σε ένα από τα νησιά που «χάνεται» ο ΦΠΑ, παίρνουν στο χέρι τώρα την χασούρα ενός και ενάμιση χρόνου και θα έχουν μέσα στο 2018 το κέρδος από το μεταφορικό ισοδύναμο!

Αυτά είναι που δεν μας λένε, όσοι/ες μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν βγει «στα κάγκελα» για τον ΦΠΑ των νησιών, αλλά εσείς μην τους ακούτε και κάντε τους λογαριασμούς σας!