ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Η «ανοικοδόμηση»

Η «επόμενη μέρα» είναι εδώ και κάποια στιγμή, ελπίζουμε άμεσα, θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της  Βρίσας, αλλά και η επισκευή ή κατασκευή των σπιτιών και των μνημείων που έπαθαν ζημιές στα άλλα χωριά. Για τα δεδομένα του νησιού, θα πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, για το οποίο θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Ενα που πρέπει να μας απασχολήσει, ανάμεσα στα πολλά άλλα, είναι και με ποιο τρόπο, αυτοί οι πόροι, θα μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, ταυτόχρονα με την ανοικοδόμηση και στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και όλου του νησιού.

Η «ανοικοδόμηση» θα πρέπει να δώσει τεράστια ώθηση στον όποιο, τοπικό κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει δουλειές όχι μόνο για τους τοπικούς εργολάβους, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής που για πολλά χρόνια βρίσκεται στο ναδίρ. Εκτός όμως από την οικοδομή και όλοι οι άλλοι οι κλάδοι και εργαζόμενοι που εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτήν θα πρέπει να ωφεληθούν.

Αυτή την προοπτική, δεν πρέπει να την θεωρούμε μια «αυτονόητη» και πολύ περισσότερο μια ¨αυτόματη» διαδικασία. Σε αντίθεση με τα «κοράκια της αγοράς» η τοπική μας κοινωνία δεν έχει αντίστοιχες εμπειρίες, άρα υπάρχει η ανάγκη και αυτή η πτυχή να μπει στην τοπική μας ατζέντα!