ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Μήπως ο «κόκκινος Ιβάν» είναι ΣΥΡΙΖΑ;

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα, δεν είναι, για την αριστερά, κατ” ανάγκη κακό πράγμα.  Από την εποχή του «πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού» το να επενδύονται ξένα κεφάλαια ήταν ένας από τους στόχους του κράτους. Με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ούτε «μεγαλώνει» ούτε διαφοροποιείται η «εξάρτηση» της χώρας, από τα «ξένα οικονομικά συμφέροντα». Αυτά προστίθενται σε όσα ήδη  υπάρχουν εντός του εθνικού σχηματισμού και εφόσον γενικά το κεφάλαιο είναι πάνω από όλα «κοινωνική σχέση», εντάσσονται στους κοινωνικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται εντός της χώρας.

Επιπλέον, τα «ξένα κεφάλαια», αλλά και τα ντόπια που ήδη έχουν αρχίσει να επενδύονται και στο άμεσο μέλλον φαίνεται ότι θα επενδύονται ακόμα περισσότερα εντός της χώρας, δεν έχουν «πολιτικό χρώμα», με άλλα λόγια …δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οσο και αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να βάλει συγκεκριμένους όρους και πλαίσια για την δραστηριότητά τους, αυτοί οι όροι και αυτά τα πλαίσια, δεν θα είναι ικανά να τα …μεταμορφώσουν. Θα είναι δηλαδή πάντα «κεφάλαιο».

Αλλά ούτε και οι φορείς αυτών των κεφαλαίων, όσοι δηλαδή φαίνονται ως κάτοχοι τους, είναι «φιλικοί» προς την  κυβέρνηση, επειδή τυχαίνει να αξιολογούν ως «καλή στιγμή» για αυτούς την τωρινή συγκυρία, προκειμένου να πάρουν θέσεις εντός της χώρας. Είναι αποφάσεις που οι ίδιοι με τα δικά τους επιχειρηματικά κριτήρια παίρνουν και τίποτα παραπάνω.

Μπορεί λοιπόν όλοι και όλες ή εν” πάση περιπτώσει, αρκετοί και αρκετές να αυτοί και αυτές που αισθάνονται ικανοποίηση από το γεγονός ότι η χώρα έχει αρχίσει να προσελκύει, μετά από καιρό, επενδύσεις και το «επιχειρηματικό παιχνίδι» φαίνεται ότι ξανανοίγει, αλλά μέχρι εκεί. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να τους υιοθετήσουμε κιόλας.

Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά: π.χ. ο Σαβίδης αλλά και ο κάθε Σαβίδης δεν είναι … ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν παίρνει θέση κατά του Μητσοτάκη, ακόμα και όταν αγοράζει το ΜΕΓΑ. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνιδιοκτήτη» στο κανάλι του, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει άλλωστε. Δεν είναι «δικός μας» επενδυτής, είναι «επενδυτής για τον εαυτό του».

Αυτονόητα πράγματα θα πει κανείς, αλλά καλό είναι αυτό να το θυμούνται όσοι αριστεροί, έστω και «χάριν παιδείας» δείχνουν, στα κοινωνικά δίκτυα, να αισθάνονται, ίσως ακόμα και δικαιωμένοι  με την ενδεχόμενη εξαγορά του «μεγάλου καναλιού» από τον …»κόκκινο Ιβάν».