ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Νέο ασφαλιστικό: Νέα ευνοϊκή κατάσταση για το κίνημα αλλά και νέα καθήκοντα

Το νέο ασφαλιστικό δεν σημαίνει μόνο νέες χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Ανοίγει ταυτόχρονα νέους δρόμους διεκδίκησης για το εργατικό/ λαϊκό κίνημα. Διαμορφώνει μια νέα ευνοϊκή κατάσταση το κίνημα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η σύνταξη δικαίωμα όλων των πολιτών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού που διαμορφώνουν αυτή την νέα κατάσταση είναι τα παρακάτω:

α) Καθιερώνει την «εθνική σύνταξη» που αρχίζει για όλους/ες όσους/ες συμπληρώνουν σωρευτικά 15 χρόνια ασφάλισης. Η «εθνική σύνταξη», θα χρηματοδοτείται από την φορολογία, που είναι ένα από τα πάγια αιτήματα του λαϊκού κινήματος, ενώ είναι συνδεδεμένη με ρήτρα ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Από εδώ και πέρα οι διεκδικήσεις θα έχουν να κάνουν με την αύξηση του ποσοστού που θα έχει η «εθνική σύνταξη» στο σύνολο της σύνταξης.

β) Το «αναλογικό τμήμα της σύνταξης» κρατάει τον αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους/ες κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν χαμηλές αμοιβές ή δεν είχαν την δυνατότητα ή δεν μπορούσαν να πληρώνουν (άνεργοι, χαμηλόμισθοι κλπ) δίνει το στίγμα «ταξικής μεροληψίας» που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αριστεράς.

Από εδώ και πέρα οι λαϊκές διεκδικήσεις, θα έχουν να κάνουν με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον κόσμο της εργασίας

γ)  Καθιερώνει ενιαίους κανόνες ασφάλισης για όλους με βάση το εισόδημα και όχι τα χρόνια που έχει στο επάγγελμα: Αλλο ένα αίτημα, πολλών κλάδων επαγγελμάτων, ειδικότερα των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών ικανοποιείται.

Από εδώ και πέρα η συζήτηση και διεκδικήσεις δεν θα είναι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά το ποσοστό του εισοδήματος που θα πηγαίνει σε εισφορές.

δ) Βάζει τέλος στην πολυδιάσπαση του κινήματος, έτσι όπως αυτή εκφραζόταν με τα δεκάδες διαφορετικά ταμεία κάτι που δημιουργούσε έντονα συντεχνιακά χαρακτηριστικά στις επιμέρους διεκδικήσεις, όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση και έφερνε την μια ομάδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη.

Από εδώ και πέρα, το σύνολο των εργαζομένων μαζί, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή το επάγγελμα θα μπορεί να διεκδικεί καλύτερες συντάξεις για όλους.