ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Ο “ανεργος” των 0,24 ευρώ και γιατί πρέπει να ψάξει για άλλον λογιστή!

Ενα από τα “παραδείγματα” με τα οποία αποδεικνύεται η “υπερφολόγιση” των φτωχών που εσχάτως άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είναι αυτό του “ανέργου με εισόδημα 0,24 ευρώ, που καλείται να πληρώσει 4.470 ευρώ φόρο”!

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, το σχετικό άρθρο που αναπαράγεται από αρκετές ιστοσελίδες, συνοδεύεται και από φωτογραφία του “εκκαθαριστικού” της δήλωσης, δηλαδή αυτό:

Ο πρώτος λόγος  που ο “άνεργος των 0,24 ευρώ” πρέπει να ψάξει για λογιστή είναι γιατί ο λογιστής του “μπερδεύει” την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ με την παραπάνω φωτογραφία και του εμφανίζει ως φόρο που πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που ακόμα και αν είναι αλήθεια, μπορεί να το γλυτώσει με πάρα πολλούς τρόπους!

Ο δεύτερος λόγος που ο “άνεργος των 0,24 ευρώ”, πρέπει να αλλάξει τον λογιστή του, είναι ότι αυτός (ο λογιστής) δεν τον ενημέρωσε πώς, όντας άνεργος, ΑΠΑΛΛΆΣΣΕΤΑΙ από τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμα και εάν έχει και συντηρεί αυτοκίνητο 1800 κυβικών, όπως ο συγκεκριμένος!

Πράγματι και για φέτος, ισχύει ρύθμιση των ετών 2014 και 2015 , σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/ επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Ο τρίτος λόγος που ο “άνεργος των 0,24 ευρώ” πρέπει να αλλάξει τον λογιστή του, είναι ότι δεν φρόντισε, παρ΄όλα τα παραπάνω, να του καλύψει την “διαφορά τεκμηρίων” χρησιμοποιώντας τα “αναλωθέντα κεφάλαια παρελθόντων ετών”.  Με την “ανάλωση κεφαλαίου”, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και 40 χρόνια!

Βέβαια ένας προσεκτικός παρατηρητής, αλλά και γνώστης του taxisnet θα μπορούσε κατ’ ευθείαν να αποδομήσει την όλη ιστορία, λέγοντας η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι ακριβώς το “εκκαθαριστικό” που βγαίνει για κάθε φορολογούμενο ΜΕΤΑ την οριστική υποβολή της δήλωσης. Πρόκειται  για την εικόνα ενδεχόμενης φορολόγησης πριν την οριστική υποβολή και με βάση τα στοιχεία που μέχρι εκείνο το σημείο έχει σημειώσει (στην φορολογική δήλωση) ο λογιστής κάτι που άλλωστε φαίνεται στο τέλος της.

Αυτό, ο λογιστής που κυκλοφόρησε αυτή την ιστορία, το εμφανίζει ως “εκκαθαριστικό”. Και αυτός είναι ο τέταρτος λόγος που ο άνεργος πρέπει να τον αλλάξει. Γιατί το πιο προφανές είναι ότι τον δουλεύει κανονικά, μήπως και του πάρει κανένα ευρώ παραπάνω γιατί, τάχα μου, του γλύτωσε φόρο!