Αρκετές κριτικές έγιναν στο κείμενο μας για την πορεία της ανεργίας στο Β. Αιγαίο, ειδικότερα γιατί οι αριθμοί που παραθέτουμε διαφέρουν από άλλες δημοσιεύσεις. Αρα πρέπει να δώσουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις.
Ο ΟΑΕΔ, στην καταγραφή της μηνιαίας ανεργίας ανά περιφέρεια, δίνει δύο αριθμούς: Τους “Εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ” και τους “Λοιπούς”. Αυτοί η τελευταίοι είναι όσοι/ες είναι “εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν αναζητούν εργασία”.
Εμείς, στα στοιχεία που παραθέτουμε και για όλη την διάρκεια της περιόδου που αναφερόμαστε στο άρθρο μας, χρησιμοποιούμαι το σύνολο αυτών των στοιχείων (δηλαδή “εγγεγραμμένοι ανεργοι + Λοιποί”) . Θεωρούμε δηλαδή όσους και όσες για μια σειρά λόγους (κυρίως λόγω κούρασης) έχουν πάψει να ψάχνουν πια για δουλειά ως άνεργους κάτι που είναι απολύτως σωστό.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, για τον μήνα Δεκέμβριο 2016 ήταν: “εγγεγραμμένοι άνεργοι”: 14,376 και “λοιποί”: 1.178, που μας δίνει έναν συνολικό αριθμό ανέργων: 15.554 άτομα. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτόν του προηγούμενου μήνα και σαφώς μικρότερος από τον Ιανουάριο του 2015 που ήταν 16.462 άνεργοι.
Από την άλλη η Στατιστική Υπηρεσία, εδώ και καιρό έχει πάψει να δημοσιεύει στοιχεία ανά περιφέρεια. Τα στοιχεία της ανεργίας που δημοσιεύει ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην περίπτωση δε τη δική μας, είναι τα στοιχεία που αφορούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό και μόνο το γεγονός, σε συνδυασμό με το μικρό δείγμα που χρησιμοποιεί η στατιστική υπηρεσία για τις εκτιμήσεις της μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς, όταν χρησιμοποιούμε στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ειδικά για την ανεργία στα νησιά μας.
Καλό είναι, όσοι/ες επιχειρούν να προσεγγίσουν το φαινόμενο της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και να εξάγουν συμπεράσματα για την πραγματική κατάσταση της και εφόσον χρησιμοποιούν δημοσιευμένα στοιχεία, να έχουν υπόψη τους τα παραπάνω.