ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Τα…”άδεια χέρια” του Αποστόλου ή τι άφησε η επίσκεψη του στη Λέσβο

wp_20161202_011

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σε λιγότερο από 48 ώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές της προηγούμενης βδομάδας,  στο νησί μας, είναι σημαντική.

Ο Υπουργός, δεν ήλθε απλά και … μετά απήλθε, αλλά, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ, περπάτησαν στις περιοχές που επλήγησαν, μίλησαν με τους παραγωγούς, είδαν με τα μάτια τους της ζημιές, ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στην συνάντηση με φορείς, το μεσημέρι της Παρασκευής στο κτήριο της Περιφέρειας, ο Υπουργός, συγκεκριμενοποίησε τα μέτρα και τις άμεσες παρεμβάσεις, που όσον αφορά το Υπουργείου του, θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν την Λέσβο ή και τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα μίλησε για:

  • 3 εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι εκκρεμότητες της βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2012-2013, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν και αυτές του 2014.
  • Αμεση ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα των νησιών, ύψους 1,68 εκ. ευρώ. Το 85% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους.
  • Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης για τη Λέσβο. Από την πληρωμή της εξισωτικής θα πάρει η Λέσβος 2.000.000 επί πλέον γιατί μπήκαν μέσα στο σύστημα πολλοί νέοι δικαιούχοι και γιατί το συνολικό ποσό ανέβηκε από τα 160 εκ. στα 244 εκ.
  • 11 εκατ. ευρώ για  ενίσχυση στους νέους αγρότες που θα μπουν στο επάγγελμα από το 2017, υπολογίζοντας πως θα δίνονται μέχρι και 22.000 ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση
  • Σχεδόν διπλασιασμό του προϋπολογισμού των ενισχύσεων που λαμβάνουν τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στα οποία είναι και η Λέσβος, από τα 24 εκ. ευρώ στα 40 εκ.
  • Επίσης ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα με την αποστολή κτηνιάτρου για την εκτίμηση των ζημιών ενώ από έρχεται και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους για τις εκτιμήσεις των ζημιών ώστε να γίνει γρήγορα η αποζημίωση των πληγέντων.

Ολα αυτά τα παραπάνω, μερικοί τα είδαν, είτε ως “άδεια χέρια¨ είτε ως “αοριστίες”, κάτι που μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

  • Είτε δεν πήραν χαμπάρι τι έγινε και τη συζητήθηκε την Παρασκευή, γιατί απλά ήταν απόντες από τις περιοδείες και της συναντήσεις…
  • Είτε, είναι τόσο μεγάλη η τύφλωση τους, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποδομούν την κυβέρνηση, άσχετα αν οί ίδιοι γίνονται ρεζίλι…