ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Τουρισμός: «Αναστροφή της τάσης» και «σημάδια ανάκαμψης»;

revisedques-1024x759

Στα ΜΠΛΟΚΙΑ δημοσιεύουμε δύο άρθρα που αφορούν τις κρατήσεις τουριστών για αυτό το καλοκαίρι στη Λέσβο.

Το ένα έχει τίτλο: «Αναστροφή της τάσης ακύρωσης των πτήσεων τσάρτερ από τις Σκανδιναβικές χώρες προς στη Λέσβο» . Πηγή μας είναι, όπως εμφανώς αναγράφεται στο άρθρο, η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Ο πρωτότυπος τίτλος του εν” λόγω άρθρου στα αγγλικά είναι: «Lesvos back on the Danish tourism map», που πάει να πει στα ελληνικά «Η Λέσβος επιστρέφει στον Δανέζικο χάρτη τουρισμού». 

Το άλλα άρθρο που παρουσιάζουμε έχει τίτλο:  «Σημάδια ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο μετά τη μεγάλη δημοσιότητα του νησιού κυρίως από την επίσκεψη του Πάπα». Πηγή μας είναι, όπως πάλι εμφανώς αναγράφεται  η ΕΡΤ – Αιγαίου, στην οποία άλλωστε μίλησε και τοπικός τουριστικός πράκτορας.

Αυτά τα δύο άρθρα μας (φανταζόμαστε και άλλα παρόμοια που εμφανίστηκαν σε άλλα τοπικά sites) πέραν από το ότι έγιναν δεχτά με χαρά, από πάρα πολύ κόσμο, συνάντησαν και αντιδράσεις, κυρίως από στελέχη του «φορέα ανάπτυξης του Μολύβου».

Αυτές οι αντιδράσεις είναι από κόσμιες, όπως αυτή του προέδρου του φορέα του κ. Μόλβαλη, έως υβριστικές στις οποίες (τελευταίες) απλά δεν δίνουμε καμία σημασία γιατί προέρχονται από ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να εκτονώνουν το αντικυβερνητικό μένος τους.

Λέει ο κ. Μόλβαλης στην ανάρτησή του

«Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα κάποιοι εκπρόσωποι Φορέων και διάφορα τοπικά μπλοκ αναπαράγουν ότι υπάρχει ανάκαμψη στον τουρισμό, αναστροφή της τάσης των ακυρώσεων κλπ.
Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν το βλέπουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό. Το αεροπλάνο που αναφέρουμε για λόγους προβολής μετά το δημοσίευμα της καθημερινής από την Δανία είναι αυτό που έχει μείνει από τα 4 που υπήρχαν πέρυσι. Δεν είναι κάτι νέο από αυτά που ανακοινώσαμε τον Φεβρουάριο. Μάλιστα έχουν ήδη ακυρωθεί από τότε της Σλοβενίας και του Βελγίου. Και ήδη οι αφίξεις που έρχονται από τα 3 αεροπλάνα που έχουν μείνει από την Ολλανδία μετρούνται σε δεκάδες για όλο το νησί.

Θα ήταν καλύτερο οι δημοσιεύσεις, οι συνεντεύξεις και οι προσπάθειες όσων πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν να επικεντρώνονται στο πως θα στηριχθεί οικονομικά και με πια ανταποδοτικά ο τουριστικός κλάδος στο σύνολό του(ξενοδόχοι, λοιποί επαγγελματίες, εργαζόμενοι κλπ) και όχι να ωραιοποιούν μία κατάσταση που δεν υπάρχει…»

Να εξηγήσουμε λοιπόν:

 

α) «Αναστροφή της τάσης» γενικά ή ειδικά; Του κάνει εντύπωση το κ. Μόλβαλη, επειδή γράψαμε «αναστροφή της τάσης των ακυρώσεων» αλλά και εμάς μας κάνει εντύπωση επειδή ο κ. Μόλβαλης δεν είδε ότι δεν μιλάμε γενικά «για τις ακυρώσεις» αλλά ειδικά για τις «ακυρώσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες».  Βέβαια ο πρωτότυπος τίτλος του αγγλικού κειμένου όπως είδαμε είναι πιο επιθετικός «επιστροφή Λέσβου στον τουριστικό χάρτη», αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία.

Ομως να συμφωνήσουμε ότι έχει την ιδιαίτερη σημασία του το γεγονός ότι πάνω – κάτω στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα διάφορα δανέζικα ειδησιογραφικά sites τα οποία αναπαράγουν το σχετικό δελτίο τύπου της Thomas Cook και μιλάνε όλα «για τους Δανούς που ξαναπάνε στη Λέσβο»!

 

Κάνοντας μια βόλτα στο Ιντερνετ, βλέπουμε ότι το 2014 επισκέφθηκαν τη Λέσβο, μέσω της VING, 5.000 Σκανδιναβοί τουρίστες ενώ ο ίδιος ο φορέας έδινε στοιχεία για «τεράστια πτώση των προκρατήσεων».

Στο άρθρο που φιλοξενούμε αναφέρεται επί λέξη αυτό που είπε ο Torben Andersen , διευθυντής επικοινωνίας της Spies και Thomas Cook Airlines Scandinavia: «Αυτό το καλοκαίρι θα στείλουμε στη Λέσβο 19 πτήσεις, με συνολικά 4.000 τουρίστες»,

Για να ΜΗΝ έχουμε λοιπόν «αναστροφή της τάσης ακύρωσης των πτήσεων τσάρτερ από τις Σκανδιναβικές χώρες προς στη Λέσβο» δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 1) είτε ο αριθμός των επισκεπτών από την Σκανδιναβία να ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εμείς βρήκαμε, και άρα ο αριθμός των 4.000 που θα έλθουν μέσω της Thomas Cook να μη σημαίνουν απολύτως τίποτα κάτι που αν συμβαίνει δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε το λάθος μας, είτε 2) τα στοιχεία που μας έδινε ο φορέας, όλο αυτό το διάστημα ως προς το σκέλος τουλάχιστον των σκανδιναβικών χωρών δεν είναι σωστά, οπότε ας κοιτάξει ο κ. Μόλβαλης (και όποιος άλλος) να βρει άλλου το δίκιο του.

β) «Σημάδια ανάκαμψης» δεν σημαίνει «ανάκαμψη» αλλά ότι υπάρχουν «σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάκαμψη» και αυτά είναι .. αυτά που εξηγεί ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, ότι δηλαδή «το νησί επέστρεψε στις προτιμήσεις μεμονωμένων αρχικά πελατών αλλά και γκρουπ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του καλοκαιριού προτίθενται να επιστρέψουν και τσάρτερ που ματαίωσαν φέτος τις προσεγγίσεις στο νησί».

Το αν αυτά τα σημάδια υπάρχουν και πολύ περισσότερο εάν τελικά οδηγήσουν σε ανάκαμψη, είναι κάτι που πρέπει να αποδειχτεί. Ομως τα πράγματα μπορεί καμιά φορά να οδηγηθούν και σε «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» εάν κάποιοι/ες επιθυμούν διακαώς να μην αποδειχτούν ως τέτοια.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα;

Είναι γνωστό ότι ο ΟΑΕΔ δίνει κίνητρα σε όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «κοινωνικός τουρισμός» με διπλασιασμό των ημερών που μπορούν να μείνουν στη Λέσβο και αυξημένες επιδοτήσεις των καταλυμάτων.

Εδώ έχουμε να κάνουμε κυρίως με «μεμονωμένους τουρίστες» από μια συνολική αγορά πάνω – κάτω 150.000 ανθρώπων που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα κάθε χρόνο. Επιπλέον αυτό είναι ένα «αντιστάθμισμα» που ζητάει και ο κ. Μόλβαλης, εκ” μέρους της πολιτείας στο νησί μας που πλήττεται από την προσφυγική κρίση.

Να δεχτούμε λοιπόν ότι έχει δίκιο ο κ. Μόλβαλης, δεν υπάρχουν «σημάδια ανάκαμψης». Όμως με χαρά θα περιμένουμε να δούμε τις ενέργειες που θα κάνει ο φορέας του Μολύβου, αλλά και οι άλλοι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, έτσι ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» των 150.000 τουριστών που μετακινείται κάθε χρόνο μέσω του ¨κοινωνικού τουρισμού.

Γιατί αν δεν κάνει τίποτα ή κάνει πολύ λίγα, τότε απλά αυτοί οι «μεμονωμένοι τουρίστες» δεν θα έλθουν και τότε όντως τα …σημάδια θα είναι ψεύτικα, αλλά και η «προφητεία αυτοεκπληρούμενη»

Εν” κατακλείδι:

Στα ΜΠΛΟΚΙΑ είμαστε της άποψης ότι αυτή η τουριστική σεζόν, μπορεί να κερδηθεί. Υπάρχουν, όπως συνηθίζουμε να λέμε στην αριστερά, όλες οι «αντικειμενικές προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο. Επιπλέον θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι «αντικειμενικές προϋποθέσεις», τα επόμενα χρόνια, ο τουρισμός της Λέσβου να απογειωθεί στον βαθμό που αξιοποιήσουμε όλοι και όλες το σύνολο των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, παλαιότερων και νεότερων.

Πολύ φοβόμαστε όμως, ότι η ύπαρξη των «αντικειμενικών προϋποθέσεων» δεν είναι αρκετή στον βαθμό που δεν υπάρξουν και οι «υποκειμενικές προϋποθέσεις», δηλαδή εκείνοι και εκείνες που θα αναλάβουν να πάρουν την υπόθεση της «νέας τουριστικής ανάπτυξης» πάνω τους.