ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

«Τρία πράγματα» που έκανε, για όλους, ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, κατάφερε να κάνει καθημερινότητα τρία βασικά την ζωή του κάθε ένα και της κάθε μιας θέματα: Για αυτό το σύστημα της διαπλοκής την πολεμάει με λύσσα!

Έτσι σήμερα στην Ελλάδα:

Ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, έχει εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες για την κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας. Μπορούμε να συζητάμε για τις ελλείψεις, τα προβλήματα, τις προσπάθειες που γίνονται.  Κανείς και καμία όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης η αριστερά έδωσε σε όλους και σε όλες, πρόσβαση στο σύστημα υγείας αποδεσμεύοντας αυτή την πρόσβαση από την σχέση που μπορεί να έχει κάποιος/α με την αγορά εργασίας.

Με άλλα λόγια, η αριστερά έβαλε τις βάσεις για ένα σύστημα υγείας – υποχρέωση του κράτους έναντι όλων των πολιτών του και όχι μόνο αυτών που έχουν τη δυνατότητα!

Η κάθε οικογένεια αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα έχει δικαίωμα σε ένα μίνιμουμ εισόδημα και σε κάποιες μίνιμουμ παροχές.

Με το Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα σε κάθε οικογένεια που διαμένει στην χώρα μας. Επίσης εξασφαλίζονται κάποιες βασικές παροχές.

Μπορούμε να συζητάμε και να τσακωνόμαστε με τις ώρες για το ύψος αυτού του εισοδήματος, για το αν θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να μπούν στο ΚΕΑ περισσότερες οικογένειες, μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες για πολλά πράγματα.

Κανείς και καμία όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της αριστεράς, μάλιστα μέσα σε περίοδο βαθιάς κρίσης,  έθεσε τις βάσεις έτσι ώστε όλοι και όλες ανεξάρτητα από την σχέση τους με την εργασία να έχουν ένα εισόδημα!

Ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας, εφόσον έχει δουλέψει έστω και 15 χρόνια δικαιούται μια ελάχιστη εθνική σύνταξη η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του πλούτου της χώρας.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κάθε εργαζόμενος που έχει εργαστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια στην Ελλάδα, απόκτα πρόσβαση στην εθνική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του ΑΕΠ και θα αυξάνεται όσο αυτό αυξάνεται. Δεν θα συμβαίνει όμως το αντίστροφο. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολογισμό.

Μπορούμε να συζητάμε και να διαφωνούμε με τις ώρες για το ύψος της εθνικής σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Κανείς και καμία όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση της αριστεράς, μέσα σε βαθιά κρίση, έθεσε τις βάσεις για ένα καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο αποδεσμεύεται από τις εισφορές και γίνεται ευθύνη του κράτους.

Με λίγα λόγια: Η κυβέρνηση της αριστεράς άνοιξε τις πόρτες στο κίνημα να διεκδικήσει καλύτερη υγεία, μεγαλύτερο εγγυημένο εισόδημα, μεγαλύτερη εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης.

Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να παλεύει το κίνημα για πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας, ελάχιστο εισόδημα για όλους, ελάχιστη σύνταξη για όλους!