ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Το Βοστάνειο αλλάζει!

Οι αλλαγές στο νοσοκομείο του νησιού μας είναι εμφανείς, Το Βοστάνειο αναβαθμίζεται σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο σύντομα θα είναι σε θέση να ικανοποιεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Αυτό είναι η εικόνα που μπορεί κάποιος να αποκομίσει, εάν για οποιοδήποτε λόγο επισκεφθεί το νοσοκομείο και συζητήσει με τους εργαζόμενους σε αυτό, είτε διοικητικό είτε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι επίσης το συμπέρασμα που βγαίνει εάν κάποιος περιηγηθεί για λίγο στις νέες εγκαταστάσεις του, που έχουν γίνει πια πολύ περισσότερο ανθρώπινες και σε τίποτα δεν θυμίζουν το παρελθόν.

Αυτές, όμως, οι εμφανείς αλλαγές μπορεί να κρύβουν και μια σειρά από άλλες πραγματικότητες: Το νοσοκομείο μας τα τελευταία δύο χρόνια έχει ενισχυθεί και ενισχύεται συνεχώς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Το αμέσως μάλιστα επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, από την στιγμή που σε αυτό θα έλθουν νέοι εργαζόμενοι, μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας στην υγεία, αλλά και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι χρηματοδοτήσεις σε αυτό έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Έφτασαν τα 19 εκατομμύρια περίπου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στους προμηθευτές και να έχει πλεόνασμα μερικά εκατομμύρια. Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ οι οποίες ελλείψεις εμφανίζονται σε βασικά υλικά καλύπτονται γρήγορα.

Είναι όμως όλα “ρόδινα”;

Το νοσοκομείο μας έχει προβλήματα. Κανείς, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η διοίκηση δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Τα συνεχιζόμενα έργα σε αυτό, το γεγονός ότι τα σχέδια με βάση τα οποία διαμορφώνονται οι νέες εγκαταστάσεις είναι παλιά και όπως λένε νοσηλευτές και προσωπικό δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις, το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή και μέχρι να τελειώσουν τα έργα, βρίσκονται σε προσωρινούς χώρους εργασίας, δημιουργεί, μερικές φορές, εκνευρισμό μεταξύ των εργαζομένων. Προβλήματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, διοίκηση και εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν “κοινό βηματισμό” με αποτέλεσμα να ακούγονται, εκατέρωθεν, παράπονα. Αυτά όμως είναι θέματα που εύκολα μπορούν να λυθούν.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στη στελέχωση του σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Το Βοστάνειο νοσοκομείο, όπως και όλο το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, τώρα πληρώνει τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτος στόχος αυτών των πολιτικών ήταν η υγεία. Αυτές οι πολιτικές είχαν σαν αποτέλεσμα να διώξουν από το σύστημα, αλλά και από την χώρα, χιλιάδες γιατρούς, με αποτέλεσμα, σήμερα που το σύστημα σταθεροποιείται και αρχίζει, σιγά -σιγά να αναπτύσσεται, αυτό το πρόβλημμα να εμφανίζεται.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κενές θέσεις στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν “στον αέρα” προκηρύξεις για την κάλυψη τους, να μην εκδηλώνεται το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα, μερικές από αυτές (όπως η ψυχιατρική) σοβαρά. Οπως, σημειώνουν οι ίδιοι οι γιατροί του νοσοκομείου, αυτή τη στιγμή σε όλο το σύστημα της υγείας εμφανίζεται ένα σοβαρό κενό: Ειδικευόμενοι δύσκολα έρχονται στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι κατώτερες βαθμίδες (επιμελητές κλπ) σιγά -σιγά αδειάζουν και αυτή είναι μια πρόκληση για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επίσκεψη Γ. Πάλλη στο Βοστάνειο – συναντήσεις με εργαζόμενους και διοίκηση

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας έχει σταθεροποιηθεί και σύντομα, με την ολοκλήρωση των έργων θα έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα καλύπτει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών» δήλωσε ο Γ. Πάλλης, μετά την χθεσινή του επίσκεψη, επικεφαλής αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.

Ο Γ. Πάλλης συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ του συλλόγου των εργαζομένων, και την διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Αννα Ζερβού και συνομίλησε με εργαζόμενους τόσο στις διοικητικές υπηρεσίες αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Κάθε σύγκριση θα πρέπει να γίνεται, όχι με βάση το τι θα θέλαμε όλοι και όλες μας να έχουμε, αλλά με βάση αυτά που η κυβέρνηση παρέλαβε στον τομέα της υγείας καi που βρισκόμαστε τώρα» είπε ο βουλευτής, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των συναντήσεων.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κατάσταση στο Βοστάνειο έχει βελτιωθεί σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δυο χρόνια.

Το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί σε προσωπικό, έχει ξοφλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του σε προμηθευτές και μάλιστα έχει ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα έργα επέκτασής και εκσυγχρονισμού του προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα, όταν το καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, το νησί μας θα έχει ένα σύγχρονο νοσοκομειακό συγκρότημα που θα είναι σε θέση να καλύπτει τα ανάγκες των πολιτών.

Προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα. Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια έδιωξαν από την χώρα μας χιλιάδες γιατρούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, από την στιγμή που για τις θέσεις που προκηρύσσονται δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για  την κάλυψή τους. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας και ήδη έχει ξεκινήσει να συγκροτείται ένα σύστημα κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών στα νησιά, που όμως είναι ανάγκη να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Σε καμιά περίπτωση όμως, η εικόνα της «κατάρρευσης του νοσοκομείου» που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν διάφοροι να περάσουν στην τοπική μας κοινωνία δεν υπάρχει, αντίθετα αυτό που είναι εμφανές στον κάθε ένα και την κάθε μια, είναι ότι στον τομέα της υγείας και στο νησί μας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά»