ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Το “πελατειακό κράτος” του ΣΥΡΙΖΑ … στη Λέσβο

Δεν ξέρουμε τι γίνεται αλλού, αλλά φανταζόμαστε ότι αυτό που γίνεται εδώ, γίνεται και αλλού. Για το “πελατειακό κράτος” που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος. δηλαδή για τις “προσλήψεις και τοποθετήσεις ημετέρων” που εσχάτως σχετική κουβέντα εν’ είδη φημολογίας άρχισε να εμφανίζεται και στο νησί μας.

Το “αφήγημα” αυτό, ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, “προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία” κάνει “σωρηδόν προσλήψεις δικών του ανθρώπων στο δημόσιο”, “τοποθετεί σε θέσεις κλειδιά, δικά του παιδιά” και άλλα τέτοια σχετικά.

Κρατώντας, πάντα, την σχετική συζήτηση, σε ένα γενικό και αφηρημένο επίπεδο κάτι τέτοιο, για πάρα πολλούς, είναι σίγουρο ότι γίνεται. Η κοινωνία μας έχει μάθει ότι κάθε κόμμα που “έρχεται στην κυβέρνηση” φροντίζει πρώτα να …φροντίζει, τα “δικά του παιδιά”. Εν΄μια νυκτί αλλάζουν διευθυντές και προϊστάμενοι έτσι ώστε να συγκροτήσει τον δικό του μηχανισμό, προσλαμβάνει τους δικούς τους ανθρώπους κλπ. “Το ίδιο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ”

Οταν όμως η κουβέντα πάει στο συγκεκριμένο, δηλαδή, στους “πόσους διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο σου”, τότε τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Η πραγματικότητα, η συγκεκριμένη εμπειρία του κάθε ένα και της κάθε μιας είναι αυτή που πάντα καταρρίπτει τους μύθους της προπαγάνδας που στήνουν όλοι αυτοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα αποδημήσουν το ¨ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης.

“Διορισμοί και τοποθετήσεις ημετέρων” λοιπόν στη Λέσβο; Αν είναι έτσι, τότε πως γίνεται, παντού, σε όλες τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, εδώ και δύο χρόνια, να μην έχει αλλάξει σχεδόν ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, προϊστάμενος ή διευθυντής με αποτέλεσμα να βρίσκεις “συριζαίο” με το σταγονόμετρο;

Ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί να πέφτει συνεχώς πάνω στους ίδιους ανθρώπους και θα λέγαμε στα ίδια “κυκλώματα” στο δημόσιο; Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αυτό, ουσιαστικά, να γυρνάει “μπούμερανγκ” στο κυβερνητικό κόμμα που στην πράξη, τουλάχιστον εδώ στο νησί και έτσι, μια από τις “κατηγορίες” που εκτοξεύονται από εχθρούς και φίλους είναι ότι “δεν μπορείτε να αλλάξατε ούτε έναν άνθρωπο”!

Για όσους/ όσες δεν γνωρίζουν, στο επίπεδο της διοίκησης στο δημόσιο, η κυβέρνηση έκανε από την αρχή μια επιλογή: Να μην ακολουθήσει την “πεπατημένη”. Αντί για αυτό, θεσμοθέτησε νέες διαδικασίες προαγωγών και κρίσεων στο δημόσιο, τα στελέχη του δημοσίου θα τοποθετούνται με έναν νέο μηχανισμό, μέσα από το λεγόμενο “μητρώο στελεχών”, ενώ οι σχετικές διαδικασίες και κρίσεις έχουν αρχίσει να γίνονται.

“Ναι, αλλά κάνετε προσλήψεις δικών σας παιδιών”, λέει ο άλλος. “Χρησιμοποιείται τα διάφορα προγράμματα, γιατί μέσα από εκεί γίνονται οι διάφορες προσλήψεις, για να βάζετε τους ψηφοφόρους σας.”. Συμβαίνει αλήθεια αυτό το πράγμα;

Οποιος κοιτάξει γύρω του και στην πόλη και τα χωριά κάτι τέτοιοι είναι εύκολο, μπορεί εύκολα να δει ποιοι είναι αυτοί και αυτές που προσλαμβάνονται μέσα από τα διάφορα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Άνεργοι που έχουν τις προϋποθέσεις και προφανώς όχι μόνο ή σχεδόν καθόλου “συριζαίοι”. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα είναι αντικειμενική η διαδικασία, που δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους τοπικούς πολιτευτές της αντιπολίτευσης να “κάνουν το κομμάτι τους” και να πουλάνε και εκδούλευση σε αρκετούς που προσλαμβάνονται στα διάφορα προγράμματα, ότι “εγώ σε βόλεψα”!

Σε ένα γενικό και αφηρημένο επίπεδο, ακούγεται “λογικό” ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάχνει το “πελατειακό του κράτος” και όποιος/α μένει σε αυτό εύκολα μπορεί να πέσει στην παγίδα να φαντάζεται, αλλά και να πιστεύει, ότι θέλει να πιστέψει. Αν όμως από το “γενικό και αφηρημένο” πάμε στο ειδικό, τότε η πραγματικότητα φαίνεται!

Και αυτό που γίνεται εδώ, δηλαδή ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μην φτιάξει το πελατειακό του κράτος”, είναι αυτό που γίνεται σε όλη την χώρα. Αυτή μόνο και μόνο είναι μια σημαντική διαφορά από τους προηγούμενους!