ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και PRO ASYL: Εφιαλτικές συνθήκες στη Μόρια

Να σταματήσει η Γερμανία να υπονομεύει τις διαδικασίες επανένωσης οικογενειών προσφύγων

Για «εφιαλτική συνθήκη» στην οποία καλούνται να επιβιώσουν πάνω από 19.400 αιτούντες άσυλο εντός και γύρω του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας κάνουν λόγο στην τελευταία τους κοινή ανακοίνωση η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL.

«Η κατάσταση καθρεφτίζει μια εφιαλτική συνθήκη που ισοπεδώνει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και πολιτισμού καταδεικνύοντας ένα σοβαρά ανεπαρκές σύστημα υποδοχής και τις καταστροφικές συνέπειες της υπάρχουσας πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών για το άσυλο» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών έχουν επιβεβαιωθεί επτά θάνατοι στη Μόρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού ενός βρέφους.

Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των προσφύγων ζουν περιμετρικά της Μόριας μέσα σε σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα. Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες δεν λαμβάνουν πλέον ούτε καν μία σκηνή, τονίζουν.

«Το νοσοκομείο γεμίζει κάθε μέρα με παιδιά προσφύγων που λόγω των συνθηκών και της έκθεσής τους στο κρύο και στη βροχή έχουν βήχα, πυρετό και εντερικά προβλήματα» αναφέρει ο Ναΐμ Μοχαμαντί, μεταφραστής, ενώ, όπως υπογραμμίζει η RSA, χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες είναι εκτεθειμένα σε άθλιες συνθήκες και κινδύνους. Άλυτο παραμένει και το θέμα της εκπαίδευσης, καθώς κανένα από τα παιδιά σχολικής ηλικίας που διαμένουν στη Μόρια δεν έχει πρόσβαση σε σχολείο τυπικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για «πρακτικές αυθαίρετης κράτησης, όπως επίσης και για το γεγονός ότι λόγω του υπερπληθυσμού η νομική στήριξη και παρέμβαση είναι ουσιαστικά εφικτή για έναν πολύ μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άλλοι να κινδυνεύουν με απόρριψη του αιτήματός τους, πιθανή κράτηση και απέλαση».

Οι δύο οργανώσεις -Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL- επαναλαμβάνουν το αίτημα εφαρμογής ενός ευρέως προγράμματος μετεγκατάστασης από την Ελλάδα: τα hotspots πρέπει να κλείσουν και καλούν, λένε, «την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα για δημιουργία κλειστών κέντρων με χωρητικότητα χιλιάδων ατόμων και εκτεταμένης κράτησης, η οποία θα παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και θα εντείνει ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αντιδράσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της τοξικής επίδρασης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στις τοπικές κοινότητες».

Η RSA και η PRO ASYL ζητούν, τέλος, «να παύσει η συστηματική υπονόμευση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο με συγγενείς τους στη Γερμανία. Η Γερμανία συστηματικά απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις από την Ελλάδα με την επίκληση της λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας. Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά hotspots δεν υπάρχει κανόνας δικαίου. Οι γονείς και τα παιδιά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ασκήσουν το δικαίωμά τους για οικογενειακή επανένωση».