ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ψηφίσματα συμπαράστασης στην απεργία των εργαζομένων στην υπηρεσία ασύλου

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου σε όλη την Ελλάδα καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανανέωσε όλες σχεδόν τις συμβάσεις εργαζομένων πλην 16 μελών του σωματείου συμβασιούχων και ενεργών συνδικαλιστικά. Οι εργαζόμενοι ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως τιμωρητική για την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων αυτών που από την 1η Μάιου θα μείνουν άνεργοι. Στον αγώνα που ξεκίνησαν ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν η ΑΔΕΔΥ που προκηρύσσει 24ωρη απεργία και για τους μόνιμους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου για τη Δευτερα 26 Απριλίου αλλά και σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στη Λέσβο:

Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ:

Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλούμενο έωλα «κωλύματα» σχετικά με την παράταση συμβάσεων εργασίας, προετοιμάζει την απόλυση εργαζομένων της σειράς ΣΟΧ 1/2017 της Υπηρεσίας Ασύλου. Πρόκειται για τη «σειρά» των πιο παλιών και έμπειρων εργαζόμενων (οι οποίοι είχαν ιδρύσει και το αντίστοιχο σωματείο του χώρου), των οποίων οι συμβάσεις λήγουν από τις 30/04/2020 και έπειτα. Την ίδια στιγμή, απαιτεί από τους/ις εργαζόμενους/ες αύξηση της παραγωγικότητας και εντατικοποίηση της εργασίας, προκειμένου να περιφέρει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αριθμούς αποδοτικότητας στο προσφυγικό ζήτημα.

Με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό και την θεσμική του μνήμη.

ΈΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ

Η απόλυση των Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας αποτελεί casus belli για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους. Κι αυτό γιατί σημαίνει ότι το Υπουργείο προμηνύει την αντεργατική του πολιτική πετώντας τους/ις εργαζόμενους σε δρόμους όπου επικρατούν γενικευμένες συνθήκες ανασφάλειας και εκτεταμένης ανεργίας ενώ επιδιώκει να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση και το ίδιο το σωματείο απολύοντας την πρόεδρό του.  Ως Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου και του σωματείου τους αλλά και σε κάθε συμβασιούχο με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους και παλεύουμε μαζί τους.

– Άμεση ανανέωση-παράταση όλων των συμβάσεων εργασίας. Να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις. Να μπει τέρμα στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης των συμβασιούχων.

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Συμπαραστεκόμαστε στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και στο δίκαιο αίτημα του σωματείου τους για ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που επρόκειτο να λήξουν από τέλη του Απριλίου 2020.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προκλητική ενέργεια ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ εξαιρώντας από την ανανέωση των συμβάσεων δεκαέξι από τους περίπου εξακόσιους εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ενεργά μέλη του σωματείου – ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η πρόεδρος του σωματείου – και από τους παλαιότερους συμβασιούχους, με την υπηρεσία τους να ξεκινά το 2014 και το 2015.

Η κυβέρνηση φυσικά γνωρίζει πως με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό.

Προχωρά όμως σε μια κίνηση ρεβανσισμού απέναντι στη δράση του ίδιου του σωματείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων στα τρία έτη λειτουργίας του για πραγματοποίηση των στόχων του, επίσχεση εργασίας ενός μήνα για την διεκδίκηση των πολύμηνων στερούμενων μισθών, αλλά και απεργία στις 11 Μαρτίου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ίδιων των αιτούντων άσυλο και εναντίον του νόμου που πρόσφατα ψήφισε και προσπαθεί να εφαρμόσει  η κυβέρνηση που καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και διαδικαστικές εγγυήσεις των προσφύγων.

Την ώρα που η κυβέρνηση δήθεν απαγορεύει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω πανδημίας ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης γίνεται ο σταυροφόρος των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου απάντησε στην πρόκληση αυτή με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 23 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν την αλληλεγγύη!Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα τους.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ – Καμία απόλυση συμβασιούχων, ούτε τώρα ούτε μετά! Η απόλυση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεων για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων.

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες κι όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Προσλήψεις και στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. – Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων.

– Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου