ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δημόσια έργα. Το λέει και η λέξη.

Έργα που υλοποιεί το Δημόσιο, το Κράτος με την ευρύτερη του έννοια για το καλό της κοινωνίας. Δηλαδή, έργα που υλοποιεί εδώ στο νησί μας είτε το Δημόσιο, (Υπουργεία-Αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση-Αρχαιολογίες κλπ), είτε

η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τις υπηρεσίες που διαθέτει, είτε οι Δήμοι του Νησιού με τις υπηρεσίες που έχουν, είτε τέλος οι λοιποί λεγόμενοι φορείς που έχουν δημόσιο χαρακτήρα (ΔΕΥΑΜ -Λιμ..Ταμεία-Περιφερειακά Ταμεία, κλπ).

Μαζεύει από όλους τους πολίτες του το Κράτος χρήματα με τη φορολογία κλπ και τα βάζει κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο ταμείο. Την ίδια στιγμή κάνει και ένα πρόγραμμα το λεγόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) που μέσα σ’αυτό γράφει έργα προμήθειες και υπηρεσίες που προγραμματίζει να υλοποιήσει και δίπλα σε κάθε τέτοιο έργο γράφει και τον προϋπολογισμό του καθώς και τις πιστώσεις του για το τρέχον έτος.

Μετά,το Κράτος μοιράζει από το ΠΔΕ έργα που θα υλοποιήσουν τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι λοιποί φορείς, ενώ παράλληλα ζητά να εξασφαλίσει και συγχρηματοδότηση (για κάποια από αυτά, όχι για όλα ), απ την Ευρ. Ένωση.

Άρα, προγραμματίζονται και χρηματοδοτούνται τα Δημόσια έργα απ’ το Κράτος ανάλογα με τα λεφτά που συγκεντρώνει αυτό, κυρίως απ’ τους φορολογουμένους πολίτες του.

Υπάρχουν, νόμοι, οδηγίες, Πρ. Διατάγματα, αποφάσεις και λοιπά, που εξασφαλίζουν την σωστή εκτέλεση-υλοποίηση, την ολοκλήρωση και παραλαβή των δημοσίων αυτών έργων, καθώς επίσης και την εύρυθμη λειτουργία τους όταν θα παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες.

Το ζήτημα για μένα βρίσκεται , στον προγραμματισμό στην ωρίμανση και την αποτελεσματικότητα του κάθε Δημοσίου έργου, είτε αυτό είναι κατασκευή, είτε μελέτη, είτε προμήθεια ή άυλη δράση.

Εδώ νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να επικεντρωθούν φορείς και Υπηρεσίες που από τη φύση τους έχουν αυτό το ρόλο.

Για παράδειγμα, οι Τοπικές Κοινότητες . έχουν αυτό το θεσμικό ρόλο δεδομένου μάλιστα και του ότι όλα ξεκινούν απ’ τους πολίτες ενός τόπου και καταλήγουν σ’ αυτόν ώστε να καλυτερεύσει η ζωή του γενικώς,

Μάλιστα ο νόμος 4555/19 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) , έδωσε πολλές και δυνατές τέτοιες αρμοδιότητες (άρθρα 82 κλπ).

Τα κοινοτικά συμβούλια κάθονται κάτω, με πολύ σκέψη και κάτω από ένα ορθό προγραμματισμό, μέσα από συγκεκριμένους βηματισμούς με μεσομακροπρόθεσμο στόχο το καλό της κάθε τοπικής κοινωνίας απ’ την κάθε παρέμβαση που θα προτείνουν,

καταγράφουν, οργανώνουν, μελετούν, προτείνουν και συμμετέχουν στην υλοποίηση και την παραλαβή των έργων του στην περιοχή τους.

Αυτό, δεν το είδαμε, στο νησί. Και αν ακόμα είχαμε τοπικά συμβούλια που μπορεί να πρότειναν έργα προς υλοποίηση στην περιοχή τους, μάλλον δεν εισακούστηκαν ή ακόμα-ακόμα οι προτάσεις τους δεν αξιολογήθηκαν σαν σημαντικές υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές.

Τώρα, για την περιοχή μου την περιοχή Μολύβου-Πέτρας-Σκαμιάς κλπ, θα παρακαλούσα κάποιος να μου πει αν τα τελευταία χρόνια είδαμε να υλοποιείται κανένα μεγάλο η σοβαρό έργο.

Μιλώ για κάποιο έργο με μακρόχρονη ποιοτική στόχευση και με ουσία ώστε να πουν οι κάτοικοι της περιοχής «Α, να αυτή η παρέμβαση αξίζει. Θα κάνει καλό και θα αναβαθμίσει την περιοχή πράγμα που θα φανεί σε 3 ή 4 η 5 χρόνια, κλπ).

Πληρώνουμε λοιπόν φόρους και στην ουσία δεν μας επιστρέφεται κάτι τέτοιο εν είδει αντίδωρου ή ανταπόδοσης!

Τώρα, αν με ρωτάτε τι φταίει για αυτό;

Η απάντηση είναι δύσκολη.

Έτσι επιδερμικά θα έλεγα η αναποτελεσματικότητα μας (περιλαμβάνει πολλά αυτή η λέξη) .

Στην ουσία πολλά φταίνε και πρέπει να τα αλλάξουμε ή να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που ζούμε πλέον (περιβάλλον-καινοτομία) και πάνω απ’ όλα μαζί και όχι με ύστερες σκέψεις στην πίσω μεριά του κεφαλιού μας να κάνουμε κάτι ή να διεκδικήσουμε κάτι που αξίζει για τις περιοχές μας και τα γύρω χωριά τους.

Δε γράφω θεωρίες και χριστιανικές κορώνες εδώ. Ούτε τα γράφω για να κάνω θόρυβο!

Ας το σκεφτούμε λίγο και μάλλον δίκιο έχω.

Κλείνω με δυο προτάσεις και μία παρατήρηση-ερώτημα :

1η πρόταση. Ας βάλουμε στο παιχνίδι των αναπτυξιακών προτάσεων και του προγραμματισμού, τους νέους του τόπου μας κάθε ηλικίας, αλλά τους νέους και ας τους ακούσουμε.

2η πρόταση. Όταν γίνεται δημόσιο έργο στον τόπο μας ας μη βγαίνουμε απριόρι στα Μέσα Μ.Ε, σαν δημόσια πρόσωπα που είμαστε και να λέμε ευχαριστίες στους πολιτικούς προισταμένους των Δήμων και της Περιφέρειας γιατί αυτό (κατά τη γνώμη μου πάντα), δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζεται να μην αφήνουμε στην τύχη όλο αυτό το ουσιαστικό κομμάτι των υποχρεώσεων που λέγεται: πρόταση-υλοποίηση-ολοκλήρωση και λειτουργία δημοσίων έργων στην κοινότητα μας.

Οι ευχαριστίες από μόνες τους ( δείχνουν μεν ευγένεια), για κάτι που υποχρεωτικά πρέπει να μας κάνει το Κράτος, εμένα προσωπικά δεν μου λένε κάτι ουσιαστικό και καμιά φορά φοβάμαι ότι κρύβουν και πολιτικάντικα κίνητρα .

Παρατήρηση-ερώτηση : Βιολογικός Μήθυμνας.

Έργο του ΠΔΕ, συγχρηματοδοτούμενο. Έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί. Έχει φορέα διαχείρισης. Αναβάθμισε σαν παρέμβαση τόσων εκατομμυρίων ευρώ την περιοχή μας περιβαλλοντικά;

Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε απ την αρχή σαν θέμα !

Α! Τωρα συνειδητοποίησα πως άλλαξε ο Νόμος (προς το χειρότερο) για τις δυνατότητες παρεμβάσεων απ τις τοπικές Κοινότητες…!!