ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Όχι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όχι στη φυλακή αθώων

Εμφανίστηκαν  έτσι ξαφνικά. Έπιασαν θέσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Με χαρτόνια με το δικό του σύνθημα ο καθένας για τη ζωή, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσφυγιά.

Απλοί πολίτες της Μυτιλήνης που τους ενώνει η αγωνία για το μέλλον του τόπου τους και για το μέλλον των χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Με πρωτοβουλία της κίνησης των πολιτών «Ελαιώνας», που κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα κάθε Σάββατο μοίραζε στους πρόσφυγες ζεστά ρούχα και παπούτσια, χωρίς κοινοποιήσεις, χωρίς δημόσιο κάλεσμα, μόνο από στόμα σε στόμα, από φίλο σε φίλο μαζεύτηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απάνθρωπη, επαίσχυντη, ιταμή πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει  τον καταυλισμό της Μόριας σε  σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Για να μαντρώσει αθώους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση αδυνατώντας να είναι ανθρώπινη, περπατώντας τον δρόμο της βαρβαρότητας που εξαρχής πορεύεται, φοβική, φονική και αδίστακτη, αδυνατώντας να στοχαστεί τον ανθρώπινο πόνο, βρήκε τον φταίχτη. Βρήκε τους ενόχους. Και τους καταδίκασε σε επ’ αόριστον εγκλεισμό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο κορονοϊός επελαύνει στον προσφυγικό καταυλισμό, η δομή υγείας είναι χωρίς προσωπικό, και η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την επιδημία με τα συρματοπλέγματα του ΑΚΤΟΡΑ.

Όμως η κοινωνία των πολιτών  της Μυτιλήνης δεν έχει σταματήσει να αναπνέει και ονειρεύεται. Δεν παραδίδεται. Δεν θα ανεχτεί το ερεβώδες, Καφκικό σκηνικό που εξυφαίνεται. Παίρνει θέση.

Θα αντιδράσει, θα παλέψει, θα αγωνιστεί ώστε ο τρόμος και ο ζόφος να μην μπει  στην ζωή κανενός.

Είναι άδικο, άτιμο, ανήθικο . Δεν μπορούμε να ζούμε δίπλα στον πόνο, την δυστυχία, την απελπισία και να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Να στήνονται σύγχρονα Νταχάου και να κλείνουμε τα μάτια.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας θα είναι πληγή για τους έγκλειστους μέσα, πληγή και  για τους απέξω.