ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Το BBC εκθέτει την κυβέρνηση για την ντροπή της Λέσβου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ένα ρεπορτάζ – ντροπή για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο μεταδίδει το BBC, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 πρόσφυγες κρατούνται σε «κλουβιά» στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, κοιμούνται έξω, χωρίς αρκετά τρόφιμα για τα παιδάκια και τα βρέφη. 

Οι εικόνες σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, όπου αυτή τη στιγμή ζουν 20.000 πρόσφυγες αντί των 3.000 που έχει τη δυναμική να φιλοξενήσει, εκθέτουν την κυβέρνηση. 

Στην κάμερα του BBC ένας από τους προσωρινά κρατούμενους εξηγεί ότι προέρχεται από το Κογκό και ότι βρίσκεται στη Λέσβο εδώ και τρεις μέρες. Ήρθε με βάρκα από την Τουρκία. 

«Μας έσωσαν και μας έφεραν εδώ. Έπρεπε να πάμε στη Μόρια, αλλά μας είπαν ότι δεν γίνεται αυτό γιατί η Μόρια έχει γεμίσει. Οπότε μας έφεραν εδώ και μας κρατάνε εδώ». Σε ερώτηση για τις συνθήκες εκεί, απάντησε: «Δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, δεν υπάρχει χώρος για να κοιμηθείς. Θέλουμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέρος, όχι εδώ».

Στη συνέχεια, άνδρες του Λιμενικού διέκοψαν τη βιντεοσκόπηση του ρεπορτάζ του BBC. Η δημοσιογράφος του BBC ρώτησε έναν από αυτούς αν οι άνθρωποι που κρατούνται μπορούν να φύγουν ή βρίσκονται υπό κράτηση. Ο λιμενικός της απάντησε ότι δεν είναι κρατούμενοι, τότε η δημοσιογράφος επέμεινε: «Άρα μπορούν να φύγουν;» και έλαβε την απάντηση «όχι»

Η δημοσιογράφος του BBC, μεταξύ άλλων μιλάει με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και μάλιστα του δείχνει το βίντεο με το ελληνικό λιμενικό να προχωρά σε βίαιη απώθηση βάρκας με πρόσφυγες με τη χρήση επικίνδυνων ελιγμών και πυρών, ντοκουμέντο για το οποίο δεν υπήρξε καμία επίσημη κυβερνητική αντίδραση.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντά ότι «έχουν λάβει τέτοιες εντολές. Να πυροβολήσουν αλλά στον αέρα, όχι τον κόσμο». Κατόπιν η δημοσιογράφος του επισημαίνει ότι οι λιμενικοί χτυπούν με ράβδους τους πρόσφυγες. «Το καταδικάζω. Δεν μου αρέσει. Δεν με αντιπροσωπεύει», απαντά ο περιφερειάρχης.