H Αγιάσος στα βήματα αλληλεγγύης του ΚΥΤ Μόριας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Η ιδέα της αυτοοργάνωσης και της αλληλοβοήθειας υιοθετήθηκε και από εθελοντές σε μια κωμόπολη της Λέσβου την Αγιάσο που εθελοντές ζήτησαν βοήθεια από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και από την stand by my Lesvos και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μάσκες για όποιον έχει ανάγκη.
Το γύρο το κόσμου κάνει η είδηση ότι οι πρόσφυγες του ΚΥΤ της Μόριας αυτοοργανώνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού με τη βοήθεια του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λέσβου και την οργάνωση stand by my Lesvos . Ενημερώνονται για τον νέο ιό , για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ενώ μια ομάδα Αφγανών γυναικών κατασκευάζει μάσκες με τις συμβουλές γιατρών .
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την προστασία του προσφυγικού πληθυσμού ήρθαν αργά και πολλά από αυτά είναι ανεφάρμοστα καθώς ένας αριθμός 19,5 χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο χωρίς συνθήκες υγιεινής . Οι εθελοντές όμως του ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν την προσπάθεια και ευτυχώς δεν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού μέσα στα ΚΥΤ.
Η ιδέα όμως αυτή της αυτοοργάνωσης και της αλληλοβοήθειας υιοθετήθηκε και από εθελοντές σε μια κωμόπολη της Λέσβου την Αγιάσο που εθελοντές ζήτησαν βοήθεια από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και από την stand by my Lesvos και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μάσκες για όποιον έχει ανάγκη.
“Είναι πολύ παρήγορο ότι η ιδέα της βοήθειας στον συνάνθρωπο βρίσκει μιμητές , είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να αναλάβει ανάλογες προτωβουλίες να του δείξουμε τον τρόπο. Αυτή την ώρα στο αυτοκίνηγτ’ό μου έχω άλλες δύο ραπτομηχανές που θα ανεβάσουμε στην Αγιάσο για την πρωτοβουλία των εθελοντών εκεί” είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας Μυτιλήνης Μιχάλης Αιβαλιώτης. Η εθελόντρια από την Αγιάσο Τ.Μ που διάβασε γι αυτή την προσπάθεια στο ΚΥΤ Μόριας και θέλησε να την μεταφέρει και στην περιοχή της, μας είπε ότι “χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την υγειονομική κρίση που βιώνουμε, οι μάσκες είναι σε έλλειψη και σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε τους ανθρώπους του χωριού μας ή οποιουδήποτε έχει ανάγκη αν μας ζητηθεί και μπορούμε με τα υλικά που διαθέτουμε”.
Η καθηγήτρια του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης Κατερίνα Καλφοπούλου, μετά το κλείσιμο των σχολείων επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, από κει όμως και μέσα από τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή, συντονίζει τα project και τα προγράμματα αλληλεγγύης του σχολείου της και γράφει για την Αγιάσο που ακολουθεί το παράδειγμα της Μόριας :
Στη Μόρια, πριν από μια εβδομάδα άρχισε η κατασκευή προστατευτικών μασκών από μια μικρή ομάδα Αφγανών προσφύγων, με την υποστήριξη της τοπικής οργάνωσης Stand by me Lesvos, που προμήθευσε τις γυναίκες με ραπτομηχανές, υφάσματα και οδηγίες για το πατρόν και το ράψιμο. Αστραπιαία στήθηκε ένα μικρό εργαστήρι και η παραγωγή σταδιακά αυξήθηκε, καθώς αυξήθηκε και ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν.
Εφτά πλέον γυναίκες, με τη νεότερη μόλις 15 και τη μεγαλύτερη 37 ετών, αποτελούν την ομάδα εργασίας.
«Το ξέρεις πως έχετε γίνει διάσημες;», ρώτησα σήμερα το πρωί τη 19χρονη Goslum. Απάντησε καταφατικά και τόνισε πως είναι πολύ χαρούμενη που είναι δημιουργική και χρήσιμη. «Φτιάχνουμε μάσκες, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο τις χρειαστεί», είπε, «κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.»
Φωτογραφίες που δείχνουν τις Αφγανές γυναίκες μπροστά στις ραπτομηχανές τους να γαζώνουν έκαναν το γύρο του κόσμου, συνοδεύοντας τα άρθρα για το project, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα δημοσιεύονται σε πολλά ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το όλο εγχείρημα είναι, σίγουρα, ελπιδοφόρο από πολλές απόψεις.
Ως παράδειγμα προς μίμηση το εξέλαβαν, προς τιμήν τους, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας visit agiasos, όταν διάβασαν ένα σχετικό άρθρο. Επικοινώνησαν μαζί μας, ζητώντας να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του πολυδύναμου ιατρείου και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας στρώθηκαν στη δουλειά.
Η Stand by me Lesvos, ανταποκρίθηκε άμεσα, επισκέφτηκε την Αγιάσο, πρόσφερε ραπτομηχανές, ύφασμα και χρήσιμες οδηγίες, οπότε μια νέα ομάδα εργασίας ανέλαβε δράση.
«Οι εθελοντές του visit Agiasos αναλάβαμε το κόψιμο των μασκών στα σπίτια μας, σύμφωνα με το πατρόν και την καθοδήγηση της ομάδας του κυρίου Αϊβαλιώτη. Οι κομμένες μάσκες συγκεντρώθηκαν από την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και παραδόθηκαν στην εθελόντρια μοδίστρα», είπε η κυρία Τ.Μ., η οποία δυο μόλις μέρες πριν είχε επικοινωνήσει μαζί μας.
Σήμερα οι πρώτες αγιασώτικες μάσκες είναι έτοιμες, με τη δική τους ριγωτή φινέτσα και τα δικά τους σημάδια αγάπης και φροντίδας για τον συνάνθρωπο.
«Να ανεβάσουμε την ψυχολογία του κόσμου…», είπε η κυρία Τ.Μ., και εντόπισε το πιο καίριο σημείο στο όλο εγχείρημα, επειδή μέσα από την ενεργή δράση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, ή μη τι άλλο, επέρχεται η καλή ψυχολογία.
πηγή voreioaigaio.ert.gr