ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Υεμένη: Όσοι γλυτώνουν από τις βόμβες και την πείνα, πεθαίνουν από τον Covid-19

Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Υεμένη, όπου το σύστημα υγείας “έχει ουσιαστικά καταρρεύσει”, προειδοποίησε πριν τρεις ημέρες ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF/ΓΧΣ) σήμαναν συναγερμό την προηγούμενη Πέμπτη για την ανθρωπιστική “καταστροφή” στην Υεμένη, όπου η πανδημία του Covid-19 είναι θανατηφόρα λόγω της έλλειψης ιατρικών υλικών και οξυγόνου. Οι ΓΧΣ απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.

Ο αριθμός των θανάτων στο κύριο κέντρο θεραπείας Covid-19 των ΓΧΣ στο ‘Αντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου όπου θερίζει ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και η τσικουνγκούνια (chikungunya, τροπικός πυρετός), “μαρτυρά μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή” από αυτήν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, προειδοποιεί η μκο σε ανακοίνωσή τους. “Οι άνθρωποι έρχονται στο κέντρο πολύ αργά για να μπορούν να σωθούν και γνωρίζουμε ότι πολλοί άλλοι δεν έρχονται καθόλου”, προσθέτει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην υγεία, ανάμεσά τους μέλη του προσωπικού τους, είναι μεταξύ των ασθενών.