ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

... Χίλιες λέξεις

Από τα κάψιμο βιβλίων στα ψέματα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα: Το μυαλό σου είναι ο στόχος

Ελλάδα, 16η Αυγούστου 1936. Έχουν περάσει μόλις δώδεκα ημέρες από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά και το φασιστικό καθεστώς προβαίνει σε μία θεαματική ενέργεια: Στο κάψιμο βιβλίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μιμούμενο αντίστοιχες πράξεις του Ναζιστικού καθεστώτος. Χιλιάδες βιβλία ρίχτηκαν στην πυρά σ’ εκείνες τις Μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές, ενώ είχαν απαγορευτεί από το καθεστώς περισσότεροι από 445 τίτλοι βιβλίων.

Το κάψιμο των βιβλίων, δηλαδή η επιβολή της “μη γνώσης” είναι ένας από τα βασικά μέσα των φασιστών, προκειμένου να επιβληθούν στις κοινωνίες μας. Στην εποχή του διαδικτύου, το κάψιμο των βιβλίων έχει αντικατασταθεί με τα hoaxes, με τις απάτες και τα ψέματα που διασπείρουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οταν οι περισσότεροι και οι περισσότερες διαβάζουν μόνο τους τίτλους από τα άρθρα, γίνονται εύκολος στόχος και εύκολα θύματα.

Για να μην γίνεις και εσύ θύμα, να μην σε πιάσουν κορόιδο δηλαδή, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αφιερώσεις ένα δευτερόλεπτο σε ένα κλικ και λίγα λεπτά να διαβάσεις και να διασταυρώσεις την είδηση πίσω από τον τίτλο.

Θα το κάνεις;