ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η πρόταση που καταθέτει η Ελλάδα για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Concordia Europe Summit, δεδομένου ότι στο προηγούμενο Eurogroup, όπως επισήμανε, κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς και καθότι το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση τους ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συνεπώς υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση, εξηγώντας πως δεν εννοεί να γεφυρωθεί η διαφορά ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να γεφυρωθεί επί της ουσίας. “Ποιο είναι όμως το κλειδί για να επέλθει αυτή η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών;”, είπε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: “Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

“Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης”, είπε και τόνισε ότι αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.

Υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτό το τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας, προσέρχεται προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο”. “Γιατί μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι.

Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν. Διότι και η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη σήμερα τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή ατζέντα”, είπε.

Επισήμανε ότι “εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση”, προσθέτοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. “Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν”, είπε, για να τονίσει πως “είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξη”.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “τώρα που υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους μια ιστορία επιτυχίας, μετά από τόσες κρίσεις και τόσα προβλήματα”. Συμπλήρωσε ότι αυτό βεβαίως θα επισφραγίσει την επιτυχία με την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους και με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. “Και αν αυτά τα κριτήρια εκπληρωθούν, πιστέψτε με, η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί”, ανέφερε.

Πολιτικές διεργασίες για «συνολική λύση» επιδιώκει το ΔΝΤ

Πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μια «συνολική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πραγματοποιούνται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ αναμένει διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρίνισαν, δε, ότι εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θεση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων. Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.