ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Ανώτατος δικαστικός συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης που προμήθευε σε νεαρούς

 

Ανώτατος δικαστικός συνελήφθη για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών. Η υπόθεση αναμένεται να συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αν και παρασκηνικά γίνονται προσπάθειες για την υποβάθμιση της.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών, και συγκεκριμένα κοκαΐνης, πάνω σε τρεις νεαρούς κάτω από το σπίτι του δικαστικού. Οι νεαροί δήλωσαν ότι την κοκαΐνη τους την είχε προμηθεύσει ο ανώτατος δικαστικός. Οταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα του, ο δικαστικός αιφνιδιάστηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και τους επέτρεψε να κάνουν έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκε επίσης κοκαϊνη.

Οταν οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν το αξίωμα του, επικοινώνησαν με τον αρμόδιο υπουργό, μέσω της υπηρεσίας, ο οποίος είπε “προχωρείστε στα δέοντα”. Παράλληλα ο υψηλόβαθμος δικαστικός, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τους νεαρούς. 
Σύμφωνα με παρατηρητές στο χώρο της Δικαιοσύνης, πρόκειται για υπόθεση-βόμβα, ανάλογη σε εκρηκτική δύναμη με την υπόθεση Λιγνάδη. 

Ο δικαστικός, όπως και οι νεαροί, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι δικογραφίες διαχωρίστηκαν, οι νεαροί παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τακτική δικάσιμο. 

Η δικογραφία για τον δικαστικό, εναντίον του οποίου δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία, παραπέμφθηκε στην εισαγγελεία Εφετών.Σύμφωνα με τις πληροφορίες,  στον δικαστικό εξετάζεται η εκδοχή να απαγγελθεί  η κατηγορία όχι της διακίνησης, αλλά της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση, που αποτελεί πλημμέλημα.  Σημειώνεται ότι  οι νεαροί φέρονται να έχουν καταθέσει πως την ποσότητα που είχαν στην κατοχή τους την είχαν προμηθευτεί από τον ανώτατο δικαστικό. 

Υπό παραίτηση ο ανώτατος δικαστής με τους νεαρούς και την κοκαΐνη

Την παραίτηση του φέρεται ότι θα υποβάλλει ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που συνελήφθη την Παρασκευή (3/4) και οδηγήθηκε στο τμήμα, όταν στο σπίτι του ανιχνεύθηκαν ναρκωτικά.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης σε νεαρούς, που είπαν στους αστυνομικούς ότι τους την είχε προμηθεύσει ο ανώτατος δικαστικός.

Ο τελευταίος συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο, αλλά σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες δέχεται πιέσεις για να υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του.

Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, η «Εστία» αναφέρει ότι «η δικογραφία λέγεται ότι περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα, ροζ αποχρώσεων.. Ολίγους μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση του, με την οποία θα ακολουθούσε στην έξοδο από την υπηρεσία και την σύντροφό του επίσης κορυφαία τέως δικαστική λειτουργό,  έφτασε σε μια στιγμή αδυναμίας και πιθανόν πάθους για να σπιλώσει την πολυετή ευδόκιμο δικαστική πορεία του». Στον υπόλοιπο σημερινό Τύπο, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έχουν αποφύγει να ασχοληθούν, έστω και στο επίπεδο της απλής είδησης, με την εκρηκτική υπόθεση.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπόθεση έχει και άλλες πτυχές, που αφορούν κυβερνητικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και τους ανώτατους δικαστές.

Δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν προβληματική τη διαρροή, σύμφωνα με την οποία όλα ξεκίνησαν μετά από ένα τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας σε κάποιους νεαρούς.

Χωρίς να αμφισβητείται το περιστατικό με την κοκαϊνη, άλλωστε ο ίδιος παραδέχεται στη δικογραφία ότι συνερεύθη με τους νεαρούς, σημειώνεται ότι ο υπό παραίτηση δικαστικός είχε καλή θητεία και κρατούσε θετική στάση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύντροφος του ήταν πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣΤΕ) και, μετά από υποσχέσεις και απειλές των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων,  η ψήφος της καθοριστική για την απόφαση του ΣΤΕ, με την οποία εγκρίθηκε η μεταφορά των αρχαίων από το σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις υποσχέσεις λέγεται ότι ήταν και η τοποθέτηση της ως επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής. Αυτη η υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και μετά τις περιπέτειες του συντρόφου της καθίσταται ευκολότερο να αθετηθεί. 

Κύκλοι στο χώρο της Δικαιοσύνης θεωρούν επίσης ότι με την υπόθεση αδειάζει μία κενή θέση αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και διευκολύνει επομένως τους ανώτατους κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες που ενδιαφέρονται και επεμβαίνουν στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται τέλος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει αρνητική θέση στα τεστ για τους δικαστές, που προωθεί η κυβέρνηση.