ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αριστεία από την ανάποδη

Το τερατούργημα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι πιο καθαρό από χθες. Η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ ανέδειξε όχι μόνο τον στόχο του αυτόματου αποκλεισμού τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες.

Χωρίς καμία ακαδημαϊκή θεμελίωση, οι ΕΒΕ που διαμορφώθηκαν οδηγούν σε ακραίες ανισότητες σε βάρος των υποψηφίων και δεν θεραπεύουν καμία παθογένεια. Ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η εξάλειψη εκατοντάδων τμημάτων ανά την Ελλάδα από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι αυτά τα τμήματα που θα μείνουν με πολλές κενές θέσεις. Την ίδια στιγμή θα κλείσει για χιλιάδες υποψηφίους με καλές ή και άριστες βαθμολογίες ο δρόμος προς τη σχολή της επιλογής τους.

Το αφήγημα για τις λευκές κόλλες και τις χαμηλές βαθμολογίες κατέρρευσε. Ειδικά στις υψηλόβαθμες σχολές με τα λεγόμενα Ειδικά Μαθήματα έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αριστούχοι δεν θα μπουν ή θα κινδυνεύσουν πολύ σοβαρά εξαιτίας των στρεβλώσεων των ΕΒΕ στα Ειδικά Μαθήματα.

Ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας άρχισαν ήδη να αποστέλλονται στην υπουργό Παιδείας. Τα παράδοξα που προέκυψαν είναι αναρίθμητα. Γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, όλοι θα πρέπει να έχουν γράψει το ίδιο άριστα. Αρχιτέκτονες και γραφίστες έχουν να αντιμετωπίσουν ΕΒΕ μεγαλύτερη στα Ειδικά Μαθήματα απ’ ό,τι στα κανονικά (τέσσερα) μαθήματα των πανελλαδικών. Σε μαθήματα, δηλαδή, που δεν διδάσκονται στο σχολείο…

Τι κατάφερε λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, νεόκοπη στην παιδεία και στην πολιτική; Μια μεγάλη καταστροφή. Ξεκίνησε φιλοδοξώντας να αποδείξει την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης-απάτης και θα λουστεί τις αντιφάσεις της αμφιλεγόμενης «αριστείας» της.

Σύλλογοι γονέων τής διαμηνύουν να παραδεχτεί το λάθος της ή να συνεχίσει τη ναπολεόντεια θεώρησή της, περιμένοντας και το Βατερλό…

Εκτός, βέβαια, και αν δεν πρόκειται για λάθος. Αν πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο συρρίκνωσης της παιδείας, αποψίλωσης των ελληνικών ΑΕΙ και ενίσχυσης της ιδιωτικής αγοράς.

Γιατί μπορεί με 8.000 μόρια (και πολύ περισσότερα) να έκλεισε η είσοδος στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά με 8.000 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για τα κολέγια.