ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί το ταμειακού μαξιλάρι ασφαλείας», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει»

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτου, μετά τις «διαρροές» από το υπ. Οικονομικών, ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας χρηματοδοτήθηκαν από το «μαλακό» μαξιλάρι των 12-14 δισ. ευρώ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί.

Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές καταθέσαμε την Δευτέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στην χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει».

Τι λέει η διαρροή του υπ. Οικονομικών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με «διαρροές» από το υπ. Οικονομικών, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας χρηματοδοτήθηκαν από το «μαλακό» μαξιλάρι των 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορονοιού. Διαβεβαιώνουν δε ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.

Σε ότι αφορά το “σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζουν ότι αυτή την ώρα, όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας. “Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση” αναφέρουν χαρακτηριστικά.