ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η ΕΛΑΣ του 2020 στην εποχή της «παραγγελιάς»

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστοι μήνες από τη στιγμή που η ΝΔ αποθέωνε τις παλαιοκομματικές της πρακτικές, προσλαμβάνοντας εκτός ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών Εξετάσεων 1.500 ειδικούς φρουρούς. Όπως αποδείχθηκε με τις μεθόδους της αναβιώνει το πλέον αποκρουστικό και παρωχημένο καθεστώς του «χωροφύλακα», που είχε εκλείψει για  δεκαετίες, και αποτελούσε το βασικό συστατικό του «Κράτους της Δεξιάς».

Πολλά περιστατικά ανέδειξαν το «φιάσκο» της εσπευσμένης προσπάθειας της ΝΔ να ενισχύσει την παλαιού τύπου καταστολή και τις πελατειακές της λογικές. Το γεγονός πως πολλοί εκ των ειδικών φρουρών που προσελήφθησαν είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά μαρτυρά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου που πραγματοποίησαν πρωτοφανή ρουσφετολογικό διαγωνισμό, με απλές υπεύθυνες δηλώσεις, για μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

Είναι ενδεικτικό το περιστατικό που συνέβη στο Γκάζι και που επιχειρήθηκε αρχικά να «θαφτεί». Μόλις τα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια, ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου αναγκάστηκε να παραδεχτεί όσα συνέβησαν ένα βράδυ σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας: Δύο νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί, αποφάσισαν να πιουν ποτό σε μπαρ, εκτός υπηρεσίας, αλλά με το όπλο στην τσέπη τους. Τσακώθηκαν με θαμώνες και υπεύθυνους επειδή «πείραζαν» μια εργαζόμενη. Μετά τους «τσαμπουκάδες» πλακώθηκαν στο ξύλο, πυροβόλησαν (σημ: το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά την επίσημη εκδοχή) με κίνδυνο κάποιος να σκοτωθεί και τελικά κατέληξαν άγρια δαρμένοι στο Νοσοκομείο και χωρίς το όπλο τους!

Η ΕΔΕ που διεξάγεται μοιάζει με ειρωνία φυσικά ενώ το περιστατικό είναι βγαλμένο από τις πιο «μαύρες» εποχές της χώρας, θυμίζοντας σκηνές από την «Παραγγελιά». Δεκαετίες προσπαθειών για τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας κατέληξαν σε fast track προσλήψεις χωροφυλάκων. Στελέχη που εκπαιδεύτηκαν λιγότερο κι από νεοσύλλεκτους στρατιώτες,  βγήκαν άρον-άρον στους δρόμους και, μοιραία, αντί να προστατεύουν τον πολίτη, αναπαράγουν το πλέον παρωχημένο κακέκτυπο του παλιού χωροφύλακα, που αντικατοπτρίζει την έλλειψη ικανοτήτων και κατάρτισης.

Η κυβέρνηση των «αρίστων»  ενοχλείται, όπως φαίνεται,  από τους νέους που πετυχαίνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και διαθέτουν προσόντα. Αρκείται να εξυπηρετεί την εκλογική της πελατεία, διορίζοντας χωροφύλακες τα παιδιά των κομματαρχών της, όπως τα παλιά χρόνια. Ακόμη κι αν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο και πλαστά πτυχία. Οι «ποινικοί φρουροί» της ΝΔ μπλέκονται σε καυγάδες με μπράβους σε νυχτερινά κέντρα και τραβάνε όπλο, όμως η τάξη και η ασφάλεια κινδυνεύει από τα τρικάκια του Ρουβίκωνα!