ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

«Και λιμουζίνα με συνοδεία υπήρξε και χτύπησαν τον μοτοσικλετιστή»

Εκτός από το σχετικό βίντεο το οποίο είχε τραβήξει μέλος του «Ρουβίκωνα» κι άλλος μάρτυρας επιβεβαιώνει το περιστατικό αστυνομικής βίας στις 27 Απριλίου στη συμβολή των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτόπτης μάρτυρας, που μιλά στην «Εφ.Συν.», ανατρέπει την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ.

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα σε αποκλειστικότητα τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα στο περιστατικό που έλαβε χώρα το μεσημέρι της 27ης Απριλίου στη συμβολή των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, όταν ένας μοτοσικλετιστής που λίγο πριν είχε βρεθεί στο οδόστρωμα προσπαθώντας να αποφύγει μια λιμουζίνα που πέρασε με κόκκινο, προπηλακίστηκε στη μέση του δρόμου από γιγαντόσωμο άτομο που αποδείχτηκε ότι ήταν αστυνομικός.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως ως άλλο ένα κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας με αδιάψευστο μάρτυρα σχετικό βίντεο που είχε τραβήξει μέλος του «Ρουβίκωνα» που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο.

Τα όσα λέει ο αυτόπτης ανατρέπουν την επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό, που ανέφερε ότι ήταν ένας τυχαίος έλεγχος και πως δεν είχε καμία σχέση με συνοδούς επίσημου αυτοκινήτου που ενεπλάκησαν με τον μοτοσικλετιστή όταν ο τελευταίος βρέθηκε στο οδόστρωμα.

Ο μάρτυρας (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας) επιβεβαιώνει την ύπαρξη λιμουζίνας και συνοδείας αλλά και τα όσα υπέστη ο μοτοσικλετιστής. Ο ίδιος μάλιστα έχει στείλει και σχετική επιστολή στην οποία καταγράφει τα όσα είδε και είναι διατεθειμένος να καταθέσει εάν κι εφόσον κληθεί από τις αρχές.

Οπως μας λέει, επέστρεφε εκείνη την ώρα στο γραφείο του όταν «είδα μια μαύρη λιμουζίνα να περνάει με μεγάλη ταχύτητα προς Αθήνα και μετά έναν μοτοσικλετιστή να πέφτει στο οδόστρωμα, από τον ελιγμό που έκανε για να την αποφύγει.

Πίσω από τη λιμουζίνα ακολουθούσαν 2 μηχανές με 3 επιβάτες που κατέβηκαν κάτω, πάρκαραν τις μηχανές τους και άρχισαν να βρίζουν τον μοτοσικλετιστή και να τον απειλούν διότι τους εξέθεσε σε κίνδυνο.

Ενας εξ αυτών, ο πιο γιγαντόσωμος, είχε αρπάξει τον νεαρό με κεφαλοκλείδωμα και προσπαθούσε να τον βάλει κάτω στην άσφαλτο και να τον ακινητοποιήσει. Ο δεύτερος εξ αυτών με τα μαύρα ρούχα απειλούσε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και με τσαμπουκά έλεγε ότι θα τους πάει μέσα.

Απείλησε ευθέως έναν νεαρό που δουλεύει σε κοντινό καφέ και τον προπηλάκισε. Τελικά ο γιγαντόσωμος άρπαξε την ταυτότητα του νεαρού από την τσέπη του πουκαμίσου του αφού τον είχε προπηλακίσει και χτυπήσει πολλές φορές. Ολα αυτά έγιναν μπροστά μου».

Το χρονικό

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο προπηλακισμένος άνδρας επιχείρησε να περάσει με πράσινο, στρίβοντας με το μηχανάκι του στην οδό Ξενίας, όταν μια λιμουζίνα η οποία συνοδευόταν από δύο μηχανές παραβίασε το κόκκινο της Μιχαλακοπούλου. Ο άνθρωπος, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση, έπεσε στο οδόστρωμα. Για άγνωστο λόγο στη συνέχεια, είχε την τύχη που περιγράψαμε και η οποία φαίνεται πεντακάθαρα στο βίντεο.

Το θέμα ανέδειξε πολιτικά εκείνη τη μέρα με ανάρτησή του στο facebook ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, θέτοντας ερωτήματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπήρχε έντονη φημολογία ότι στη λιμουζίνα επέβαινε συγγενικό πρόσωπο και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Την υπόθεση ανέλαβε τότε το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Δύο μέρες αργότερα, στις 29 Απριλίου, σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. παραδεχόταν το περιστατικό, αλλά ταυτόχρονα αρνιόταν την ύπαρξη λιμουζίνας και συνοδείας αυτής. Εκτός αυτών η ΕΛ.ΑΣ. έψεγε τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε «αναγορεύσει» τον «Ρουβίκωνα» «αξιόπιστη πηγή και συνομιλητή».

Χθες πάντως, με ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε πως ενώ είχε επικοινωνήσει μαζί του αξιωματικός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να καταθέσει σχετικά για την υπόθεση, τελικά η κατάθεσή του ακυρώθηκε, επειδή, όπως του μεταφέρθηκε, «ύστερα από νεότερες συνεννοήσεις τους (σ.σ. των αστυνομικών) με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, αποφάσισαν να μη μου ζητήσουν κατάθεση».

Αδιάφθοροι: Θα εξετάσουμε τον μάρτυρα, συνεχίζουμε τις έρευνες

Του Μάνου Τσαλδάρη

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Απαντήσεις στα όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του βουλευτή και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, επιχείρησαν χθες να δώσουν μέσω της «Εφ.Συν» οι αξιωματικοί της υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων που συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τη βιαιοπραγία σε βάρος οδηγού μοτοσικλέτας που έγινε στα τέλη Απριλίου στην οδό Μιχαλακοπούλου, από αστυνομικό της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και μέλος της φρουράς του πρωθυπουργικού γραφείου.

Παραδέχονται ότι κάλεσαν τον βουλευτή να καταθέσει, όμως έλεγαν πως αυτό έγινε μετά από εντολή του εποπτεύοντος στην υπηρεσία εισαγγελέα. Ο ίδιος, ανέφεραν, ήταν που αποφάσισε και τη μη κλήτευσή του, αφού έκρινε ότι δεν θα συνεισέφερε στις έρευνες κάτι περισσότερο από όσα είχε πει στη Βουλή. Βεβαίωναν, επίσης, ότι παρέλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον τομεάρχη, ότι στο κείμενό του αναφερόταν η ύπαρξη αυτόπτη μάρτυρα και ότι περιγραφόταν η μαρτυρία του, εντούτοις ανέφεραν ότι δεν εστάλη επιστολή. Μετά όμως από αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» αρμόδιος αξιωματικός, ο μάρτυρας θα εξεταστεί. «Δεν μπορούμε –και εκ του νόμου– να ακυρώνουμε τίποτα, ούτε να αποκλείουμε κανένα», τόνισε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τις ώς τώρα έρευνες, δεν υπάρχει μαρτυρία που να στοιχειοθετεί την ύπαρξη συνοδείας και όλα συνηγορούν στην εκδοχή που επιμένει να υποστηρίζει ο υπαρχιφύλακας. Οτι, δηλαδή, πήγαινε για να αναλάβει υπηρεσία στο Μαξίμου, ότι ο μοτοσικλετιστής τον ακολουθούσε, τον θεώρησε ύποπτο και σταμάτησε να τον ελέγξει. Οι αξιωματικοί, όμως, όπως είχαμε γράψει στην «Εφ.Συν.» την 1η Μαΐου («Βιαιοπραγία αστυνομικού: Και είναι… “όλα σιωπηλά”»), στη δικογραφία τους είναι υποχρεωμένοι να εξισορροπήσουν μεταξύ της εκδοχής του που υιοθετήθηκε ανεπιφύλακτα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εκείνης που η κοινή λογική υπαγορεύει, για αυτό και συνεχίζουν τις έρευνές τους. Κινούμενοι εντός των νομικών ορίων που τίθενται από την υπηρεσία τους, είναι υποχρεωμένοι να διερευνήσουν εάν διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα. Ως τώρα, αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Το αδίκημα εξάλλου της «έργω εξύβρισης» δεν μπορεί να σταθεί αφού δεν διώκεται αυτεπάγγελτα και ο μεροκαματιάρης, έγγαμος και με παιδιά οδηγός της μικρού κυβισμού μοτοσικλέτας δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος του αστυνομικού. Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρουν ακόμη οι πληροφορίες, κατάφεραν να βρουν ότι στο περιστατικό εμπλέκεται κι άλλος ένας αστυνομικός που ήταν μαζί με τον υπαρχιφύλακα και υπηρετούσε στην ίδια υπηρεσία. Στην εξέτασή του, όμως, και αυτός υποστηρίζει το ίδιο σενάριο με τον συνάδελφό του. Την εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν πάντα οι πηγές, δεν τη γνώριζε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου όταν, μετά την ερώτηση που έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης, ενημέρωνε τη Βουλή.