ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Κορωνοϊός / Αποκαλυπτικά στοιχεία – Στον πάτο της αξιολόγησης του Bloomberg η Ελλάδα

 

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αυτοθαυμάζεται πλέον και εκτός των συνόρων για τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, ωστόσο το Bloomberg έχει μία εντελώς διαφορετική γνώμη, καθώς γκρεμίζει με ηχηρό τρόπο το δήθεν success story του πρωθυπουργού. Το πρακτορείο κατατάσσει τη χώρα μας 39η μεταξύ 53 χωρών, με την Ελλάδα να βρίσκεται τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη. Μάλιστα πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Ιράκ και Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, επί ένα χρόνο το Bloomberg μέσα από τον δείκτη του Covid Resilience Ranking παρακολουθεί τα καλύτερα και χειρότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δείκτης καταρτίζεται με βάση 12 κριτήρια, μεταξύ αυτών τον έλεγχο των κρουσμάτων, την ποιότητα του συστήματος υγείας, την εμβολιαστική κάλυψη, τη θνητότητα και την πρόοδο προς την επανεκκίνηση των ταξιδιών και την άρση ταξιδιωτικών περιορισμών. Καλύπτει τις 53 χώρες με το υψηλότερο ΑΕΠ.

Αποτιμώντας τα στοιχεία 12 μηνών, το Bloomberg τονίζει ότι η προηγούμενη πορεία δεν εγγυάται τη μελλοντική, την επιτυχία δηλαδή ή την αποτυχία. Κάποιες χώρες δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ άλλες κατάφεραν, παρότι χτυπήθηκαν κάποια στιγμή σκληρά, να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι τουλάχιστον απογοητευτικά καθώς βρέθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στη 39η θέση. Σε δυσχερέστερη θέση από τη χώρα μας έναντι του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών υπήρξαν μόνο η Τσεχία και η Πολωνία.