ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

 Και το κάνουν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα βγάλει πέρα χωρίς να χρεωθεί με σοβαρό πολιτικό κόστος. Η συνάντηση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη με τους διευθυντές των ιδιωτικών καναλιών αυτόν ακριβώς τον στόχο είχε.

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι τα ίδια τα γεγονότα. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες γύρω από το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης είναι πρωτοφανής. Δύσκολο να θυμηθεί κανείς ποια ήταν η τελευταία φορά που ένας στρατός από ΜΑΤ μεταφέρθηκε σε μια περιοχή για να καταστείλει τοπικές αντιδράσεις και να επιβάλει την κυβερνητική βούληση. Η διαχείριση του προσφυγικού καταρρέει γιατί η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς προεκλογικής ρητορικής της.

Το δεύτερο που πρέπει να επισημανθεί είναι η ολόψυχη και άνευ όρων στήριξη που παρέχουν τα ΜΜΕ στην κυβέρνηση. Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης τα ΜΜΕ όχι απλώς προέβαλλαν τέτοιου είδους αντιδράσεις, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν και για να τις υποκινήσουν. Τώρα τα όσα γίνονται στα δύο νησιά είναι έβδομο και όγδοο θέμα στις ειδήσεις, με τόνους χαμηλότατους, του τύπου «ένταση σημειώθηκε…». Ούτε επικές μουσικές, ούτε δραματικές εκφωνήσεις, ούτε κραυγές αγωνίας.

Διότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό, αλλά τα ΜΜΕ τα διαχειρίζεται αριστοτεχνικά. Να τα λέμε αυτά…