ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει εκφέρει αυτό: «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!», να γίνει Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προφανώς και πιστεύει πως ναι, αφού κατόπιν δική του εισήγησης στο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Αυγούστου 2022, η Αρεοπαγίτισσα Μαριάνθη Παγουτέλη είναι μεταξύ των πέντε γυναικών που επιλέχθηκαν για να πληρώσουν τις κενές θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, έπειτα από συνταξιοδότηση των προηγούμενων.

Μαριάνθη Παγουτέλη, η νέα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η δικαστικός είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του ακροδεξιού Κωνσταντίνου Πλεύρη, κατά τη γνωστή δίκη για αντισημιτικό και ρατσιστικό βιβλίο -που ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαφήμιζε από την τηλεοπτική του εκπομπή-, το «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Τον Δεκέμβριο του 2007, η εφέτης τότε Μαριάνθη Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει υπέρ της αθώωσής του, καταθέτοντας μάλιστα και σκεπτικό 32 σελίδων. Υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ξεκάθαρη γραπτή δήλωση του μπαμπά Πλεύρη, στην πρώτη έκδοση του βιβλίου: «Δηλώ εξ αρχής, είμαι ναζί, φασίστας, ρατσιστής, αντιδημοκράτης και αντισημίτης». Η θέση επαληθεύτηκε όταν το 2013 η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι η Μαριάνθη Παγουτέλη διατηρεί ιστολόγιο, με διεύθυνση marianaonice.blogspot.com, στο οποίο υπήρχε μεταξύ άλλων και το επίμαχο σχόλιο: «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!».

Η ίδια δεν παραδέχτηκε πως η ιστοσελίδα ήταν δική της, όμως αναρτημένες σε αυτήν υπήρχαν φωτογραφίες της και περιγραφές από στιγμιότυπα της ζωής της. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, «συντοπίτης» της κ. Παγουτέλη, όπως ο ίδιος ανάφερε, δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες, χωρίς ποτέ να μάθουμε τι ακριβώς διερεύνησε και σε ποια συμπεράσματα κατέληξε. Πάντως, η κ. Παγουτέλη δεν υπέστη κάποια κύρωση, καθώς λίγα χρόνια μετά προήχθη σε Αρεοπαγίτισσα και πριν λίγες μέρες σε Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με επόμενο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας«ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση της εφέτου Αθηνών με το blog marianaonice.blogspot.com», στο οποίο μάλιστα «για κάποιο χρονικό διάστημα είχε αναρτήσει και φωτογραφία της».

Μαριάννα Πυργιώτη κατά Τσιάρα

Χαρακτηριστική είναι η οργισμένη αντίδραση της δημοσιογράφου Μαριάννας Πυργιώτη, η οποία, με ανάρτησή της στο Twitter, επιτίθεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέροντας ένα περιστατικό από την αντισημιτική παρέμβαση της Παγουτέλη κατά την εξέταση μαρτύρων στη δίκη Πλεύρη.

«Θυμάμαι καλά @tsiaras_kostas; Στην πρώτη δίκη του Κ. Πλεύρη για το επαίσχυντο βιβλίο του «Εβραίοι όλη η αλήθεια» η Μ. Παγουτέλη  ζήτησε απ τον Β.Αλμπάλα Α. Ρεϊτάν να… αποκηρύξουν το Ταλμούδ ώστε να αποδείξουν ότι δεν τα γράφει καλά ο κατηγορούμενος  για τους Εβραίους;;;;;».»

Να κλείσουμε τονίζοντας το εξής σημειολογικό: Η νέα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα συμμετέχει, μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις, στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη.