ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Την ώρα που άλλες χώρες έθεσαν την προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας ως πρώτη προτεραιότητα, στην Ελλάδα η αγορά εργασίας απορρυθμίζεται κανονικά και με τον νόμο, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή εγγύηση ότι τα πράγματα μπορεί κάποτε να επανέλθουν εκεί που ήταν προ πανδημίας.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, που είναι και η υπ’ αριθμόν 1 μπίζνα της παρέας Μητσοτάκη.

Ενώ έχουν ήδη εκφραστεί οι προθέσεις για μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και για ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με προώθηση της εργολαβικής, της δανειζόμενης, της ενοικιαζόμενης, της οτιδήποτε άλλο εκτός από αξιοπρεπούς εργασίας.

Η υποδομή υπάρχει. Τα κανάλια λατρεύουν τον Μητσοτάκη, και με το δίκιο τους. Το επόμενο διάστημα θα μας βομβαρδίσουν με αναλυτές που θα μας λένε ότι η λιτότητα και η ευελιξία είναι μονόδρομος, με έξαλλους που θα κατηγορούν την Αριστερά για ιδεοληψίες, με σοφούς που θα καλούν την κυβέρνηση να κάνει ακόμα πιο θαρραλέες τομές εις βάρος των αδύναμων για να πλουτίσουν περισσότερο οι πλούσιοι και να πάει μπροστά ο τόπος.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας μνημονιακής κατάστασης λίγους μόνο μήνες αφού τελειώσαμε με την προηγούμενη.

Τα πάντα θα κριθούν από τη δυνατότητα της κοινωνίας να οργανώσει τις αντιστάσεις της.