ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Διχαστικό κλίμα με τροφοδότη τη νέα ηγεσία

Με τον αυριανό δεύτερο γύρο θα μπορούμε να βγάλουμε και πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την καταγραφή της πολιτικής επιρροής των κομμάτων τρεις περίπου μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη καταγραφή, ωστόσο, επιβεβαιώνει τους συσχετισμούς των βουλευτικών και μάλιστα δείχνει ότι οι τάσεις που υπήρξαν συνεχίζονται, με τη ΝΔ να ενισχύει τον κυριαρχικό της ρόλο και ταυτόχρονα την τοπική αυτοδιοίκηση να χάνει πολλούς βαθμούς από την –περιορισμένη– αυτονομία της. Πρόκειται για μια καίρια, πέρα από πολιτική, θεσμική βλάβη.

Αυτοδιοικητικές: προβληματισμός στην Κουμουνδούρου

Για τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ αν και δεν αναμένονταν ευνοϊκά αποτελέσματα, ήταν αρνητικά, καθώς καταγράφηκε στις Περιφέρειες περαιτέρω μείωση της πολιτικής του επιρροής. Υπήρξε, επίσης, και απώλεια Δήμων, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κύρια δύναμη (Λάρισα, Βύρωνα, κ.ά.), γεγονός που αποκαλύπτει, διότι είχαν θετικό έργο, ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα επιβιώνει ή και ανατροφοδοτείται. Επιπρόσθετα, αρνητική συμβολή στα δυσμενή αποτελέσματα είχε και η κρίση στο κόμμα, η οποία αντί να απομακρύνεται εντείνεται.

Στους ηγετικούς κύκλους της Κουμουνδούρου, το βράδυ των αποτελεσμάτων υπήρχε προβληματισμός και δύσκολα μπορούσε να κρυφτεί η κατήφεια. Διότι αυτό που καταγραφόταν δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αντίληψης, που υιοθετήθηκε πολύ πριν από την πλειοψηφία της ηγεσίας για την αυτοδιοίκηση, αλλά η αδυναμία της νέας ηγεσίας να δώσει έστω και μία μικρή προωθητική πνοή στις κομματικές προσπάθειες. Ύστερα από τις καθόλου ενθαρρυντικές πρώτες δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα υπήρξαν ένα απαισιόδοξο τεστ. Όσο και αν πηγές της νέας ηγεσίας έσπευδαν να βγάλουν έξω από την ευθύνη τον νέο πρόεδρο, δεν μπορούσαν να αποφύγουν τον συνειρμό που δημιουργήθηκε στον κόσμο του κόμματος και ως πολιτικό συμπέρασμα περιλήφθηκε στα σχετικά ρεπορτάζ ότι οι προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν για το «νέο» και «αποτελεσματικό» που «θα νικήσει τον Μητσοτάκη», διαψεύδονται.

Δυσερμήνευτη στάση

Εν τούτοις, ο προβληματισμός που υπήρξε δεν φαίνεται να επηρέασε τη νέα ηγεσία σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει για να ανακάμψει το κόμμα. Αντίθετα, αν κρίνουμε από τη στάση της απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, τη δυσκολεύει. Παραδόξως, την πρωτοβουλία όξυνσης της σοβούσας κρίσης –και αυτό είναι εξόχως δυσερμήνευτο– την πήρε η πλειοψηφία. Πρόσφατα, μάλιστα, βλέπουμε να προβαδίζει ο ίδιος ο πρόεδρος! Με τη δήλωσή του ότι «όποιος υπονομεύει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος» προκάλεσε πλήγμα στην ενότητα. Είναι ένα κράμα άγνοιας κινδύνου, αλλά και επίδειξης αρχηγισμού που εκφράζει ταυτόχρονα εκνευρισμό από την εξαιρετικά φτωχή ανταπόκριση των έως τώρα πολιτικών πρωτοβουλιών του. Συνέπεια της όλης τακτικής της ηγετικής ομάδας υπήρξε ο μονόπλευρος ορισμός τομεαρχών. Η επιλογή έγινε με ελάχιστες εξαιρέσεις από την πλειοψηφία. Καθόλου πειστικά την άρνηση δέκα περίπου στελεχών να αναλάβουν ευθύνη η πλειοψηφία χαρακτήρισε «λευκή απεργία».

Το «δυσερμήνευτο» που σημειώθηκε πριν παραπέμπει στην ανησυχία ότι, ενδεχομένως, στους πιο ακραίους της νέας ηγετικής ομάδας υπάρχει η άποψη «να φύγουν τα βαρίδια, θα είναι προωθητικό για το κόμμα». Ως τη συνεδρίαση της Κ.Ο. που εξέλεξε νέα ηγεσία και που στη σύνθεσή της και ιδίως στο υπεραξίωμα του Π. Πολάκη, η εσωκομματική αντιπολίτευση διείδε πρόκληση και αντέδρασε με το «λευκό». Ο πρόεδρος έδειχνε ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Αυτό τώρα χάνεται. Επιπλέον, τοποθετήσεις νέων αξιωματούχων όπως της Θ. Τζάκρη αποκαλύπτουν, εκτός από την άγνοια κινδύνου, και αλαζονεία. Αναφέρθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση με πολύ απαξιωτικούς τόνους, λέγοντας ότι έχασε την κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας με 60%, στο συνέδριο θα χάσει με 80%! Δήλωση ανάρμοστη, ιδίως για μια γραμματέα της Κ.Ο.

Εύλογα απάντησε η βουλευτής Φρώνιας Πέτη Πέρκα: «Η κ. Τζάκρη έχει έρθει στο κόμμα από ένα άλλο κόμμα. Την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε. Αλλά υπάρχουν και αρχές.» Απάντηση υπήρξε και στην τοποθέτηση του προέδρου. Η Αννέτα Καββαδία, πρώην βουλεύτρια και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας απάντησε σε αυτήν ως εξής: «L’ etat c’est moi? Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;» Η πρόκληση έντασης τρεις μέρες πριν τις εκλογές δεν υπονομεύουν την προσπάθεια να μην αλωθούν από τη δεξιά όσα απέμειναν;

Ένα «άλλο κόμμα» ενόψει;

Η ομιλία του Κασσελάκη στο ΣΕΒ έφερε στη συζήτηση, με σαφή τρόπο, το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος και του ερωτήματος ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της νέας ηγεσίας, τι περιεχόμενο δίνει στον επαναλαμβανόμενο προσδιορισμό «νέο», όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλυση για το περιεχόμενο της ομιλίας αυτής, η αναγνώστρια θα βρει στον άρθρο του Χ. Γεωργούλα. Ωστόσο, να σημειώσουμε και εδώ ότι πρόκειται για κείμενο απομάκρυνσης από την αριστερά, κάθε απόχρωσης. Και το οποίο, ίσως, είναι το πρώτο από ένα επιτελείο στήριξης του νέου προέδρου και πάντως δεν πρέπει να προέρχεται από τη διαμορφούμενη νέα ηγετική ομάδα. «Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας», σχολίασε ο Νίκος Βούτσης. Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του ανέφερε πως «η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα δρα υπέρ της ισότητας, ούτε στη “συνεργασία” των εργαζομένων –αυτό δεν δούλεψε στο παρελθόν, δεν θα δουλέψει ούτε στο μέλλον». Και ο Ν. Μπίστης, αναφερόμενος στη φορολογία που «απέρριψε» ο ομιλητής παρατήρησε: «Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τους τις εκδοχές που με χωρούν –από την Αριστερά σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά- υποστηρίζουν τη φορολογία του πλούτου και των επιχειρήσεων. Αλλιώς τα περί κοινωνικού και αναπτυξιακού κράτους είναι λόγια κενού περιεχομένου».

Σύγκληση οργάνων

Εξακολουθεί η ηγεσία να διαπερνάται από έκδηλη δυσανεξία για τα όργανα και τη λειτουργία τους. Τα πρωτεία στην παράκαμψη έχει η Πολιτική Γραμματεία, που ως φαίνεται ή και συνάγεται τελικά θα συνέλθει την Τετάρτη με συμμετοχή του προέδρου μέσω zoom από τις ΗΠΑ (αν έχει σήμα!). Ασαφές και αυτό όμως. Παραμένει ασαφές και πότε θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή. Όσο για το συνέδριο, από την πλειοψηφία ακούς όλες τις εκδοχές αναβολής του.

      Άρης Καραντινός