ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τρία χρόνια κυβέρνησης αριστεράς με τα μνημόνια πίσω μας

Τρία χρόνια μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι η αξιοπιστία κάθε πολιτικής δύναμης, δεν μετριέται με βάση την επικοινωνιακή πολιτική των αντιπάλων της, με άλλο λόγια με βάση το τι λένε οι αντίπαλοί της για αυτή, αλλά με βάση το τι είπε και το τι έκανε η ίδια.

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του Ιούλη , ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία με το νέο του πρόγραμμα. Σε αυτό δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος, σε σχέση με τη συμφωνία, με διπλό στόχο:

Α) “Την άμβλυνση των συνεπειών της συμφωνίας του Ιούλη για τα μισθωτά και άνεργα στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους”.

Β) “Την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων τόσο πολιτικά (δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις) όσο και οικονομικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας”.

Οπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ: Στο (παράλληλο) πρόγραμμα αποτυπώνονται οι βασικές προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα, ένα πρόγραμμα που μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον θα προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για τους λίγους. Ένα πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από την λιτότητα”

Το παράλληλο πρόγραμμα το ΣΥΡΙΖΑ

sxedio-syriza

Οι τρεις βασικοί άξονες του “παράλληλου προγράμματος”

Οι τρεις βασικοί άξονες ήταν:

1. Θεσμική ανασυγκρότηση και εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και του κράτους

Δημοκρατική αναδιάρθρωση πολιτικού συστήματος: Πόλεμος ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, σύγχρονα και δημοκρατικά ΜΜΕ, αλλαγές σε Βουλή, κόμματα και συνδικάτα.

Θεσμική ανασυγκρότηση της διοίκησης: Δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών, Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους.

Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών: Δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα σύγχρονου κράτους δικαίου, αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική, ισότητα φύλων.

Σώματα ασφαλείας: Από την καταστολή στην προστασία των πολιτών.

Η φορολογία ως εργαλείο αναδιανομής: Δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, πόλεμος ενάντια στη φοροδιαφυγή.

Κοινωνική ψηφιακή πολιτική: Ενιαία δημόσια αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

2. Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους

Προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα:

Βιώσιμη και αποτελεσματική κοινωνική ασφάλιση.

Δημοκρατική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Μακρόπνοη πολιτική για την επιστημονική έρευνα.

Πολιτισμός και αθλητισμός.

3. Φιλειρηνική αμυντική και εξωτερική πολιτική

Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Τρία χρόνια μετά, ο απολογισμός…

Τρία χρόνια μετά και ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, μπορεί να κάνει τον απολογισμό. Μπορεί να συγκρίνει τις εξαγγελίες με την πραγματικότητα. Θα δει, ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, υλοποιήθηκαν ή έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης!

Π. Σκουρλέτης: Τρία χρόνια κυβέρνησης αριστεράς με τα μνημόνια πίσω μας

«Τρία χρόνια κυβέρνησης αριστεράς από τον Σεπτέμβρη του 2015. Με τα μνημόνια πίσω μας. Τώρα πιάνουμε πάλι το νήμα μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Για δίκαιη ανάπτυξη με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Συνεχίζουμε!» είναι το μήνυμα του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ