ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Αλ. Χαρίτσης: Πυροδοτούμε την συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο των νησιών

Συνάντηση του Αλ. Χαρίτση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο

Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που προωθείται για τα νησιά δεν αφορά μόνο την «απάντηση» στα βάρη από το προσφυγικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, που περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες για την τοπική παραγωγική δραστηριότητα, την λειτουργία των επιχειρήσεων, τη δυνατότητα των νέων να δημιιουργήσουν νέες δουλειές, είπε ο κ.Χαρίτσης.

Χρηματοδοτείται αμιγώς από εθνικούς πόρους, του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, με στόχο να συμπληρώσει άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως το ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Πρόγραμμα και το νέο Αναπτυξιακό, όπως σημείωσε, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας.

Αρχικά «προικοδοτείται» με 50 εκατ. ευρώ για τα νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου, κεφάλαια τα οποία θα αυξηθούν όσο υπάρχουν ώριμα έργα και προτάσεις από τους ίδιους τους τοπικούς φορείς που θα ενταχθούν.

Ο κ.Χαρίτσης τόνισε ότι στόχος δεν είναι απλώς να δοθούν κάποια χρήματα για να κατευναστούν οι τοπικές κοινωνίες με κάτι «ανταποδοτικό» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά οι επενδύσεις που θα ενταχθούν να έχουν δυναμική, ώστε να πυροδοτήσουν την διαδικασία σε τοπικό επίπεδο, τη συζήτηση για το «τι θέλουμε να κάνουμε, να υλοποιήσουμε, με ποια μέσα … να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο των τοπικών κοινωνιών».

Η πρόσφατη επίσκεψη στη Λέσβο και οι επαφές με τους τοπικούς φορείς, συνέχισε ο ίδιος, δείχνουν ότι αυτό «έχει γίνει κατανοητό … οι τοπικές κοινωνίες μπαίνουν στη διαδικασία να συζητήσουν γιατί να γίνει το ένα έργο και όχι το άλλο, γιατί να ενισχυθεί αυτός ο κλάδος και όχι ένας άλλος».

Ήδη, υπάρχουν προτάσεις για αμιγώς παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις δυνατότητες των νησιών, όπως π.χ. στη Λέσβο η ποτοποΐα, η παραγωγή και διάθεση ελαιολάδου, η κτηνοτροφία κτλ, συνέχισε ο κ.Χαρίτσης, δραστηριότητες πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία που απαιτούν στήριξη.

Σημείωσε επίσης ότι είναι κρίσιμη η συνένωση δυνάμεων, ώστε οι τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες να λειτουργήσουν πιο συλλογικά. Στις προτάσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται τέτοιες προσεγγίσεις, όπως η δημιουργία ενιαίων αποθηκευτικών χώρων, η μείωση του κόστους μεταφοράς, η συλλογή προϊόντων από τους παραγωγούς.

Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων περιλαμβάνουν νέα επενδυτικά εγχειρήματα, από τις νέες τεχνολογίες ως την αγροτοδιατροφή και, όπως ανέφερε ο κ.Χαρίτσης, «υπάρχει δυναμικό πολύ σημαντικό, που ψάχνει τρόπους να διοχετεύσει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά του».

Ακούστε: