ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Γ. Μπουρνούς: Η θητεία Αυγενάκη θρομβοεμβολικό επεισόδιο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Βουλευτής του Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννης Μπουρνούς, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τοποθετήθηκε για την περαιτέρω νομοθετική απορρύθμιση του ελληνικού αθλητισμού, τις παλινωδίες και την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης για τη σύσταση μιας πραγματικά ανεξάρτητης Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, την έλλειψη σχεδιασμού για την ουσιαστική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μέσω της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης, την επαναφορά αντιδραστικών διατάξεων καταστολής και, τέλος, την πρόχειρη – και συνάμα υποκριτική – «μέριμνα» της Πολιτείας να ρυθμίσει το εργασιακό πλαίσιο των προπονητών αθλημάτων.

Συγκεκριμένα:

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τονίστηκε ότι ενώ είχε χαρακτηριστεί από τον κ. Αυγενάκη “προβληματική και παρωχημένη”, λειτουργεί επί μήνες με συνεχιζόμενες παρατάσεις που δίνει ο ίδιος. Σημειώθηκε, επίσης, ότι το νέο πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής δεν αποτελεί βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της διαπλοκής στον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά στην ουσία πρόκειται για πισωγύρισμα. 

Όσον αφορά στην εναρμόνιση με τη μελέτη των FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ. Αυγενάκης άρπαξε την ευκαιρία και “κατάφερε”, αγνοώντας επιδεικτικά θετικότατες προτάσεις της εν λόγω μελέτης, να ενσωματώσει διατάξεις, ενδεικτικές του δόγματος της κυβέρνησης περί αυταρχικού νόμου και δήθεν τάξης, επαναφέροντας το επικίνδυνο, αναχρονιστικό αλλά και αναποτελεσματικό ιδιώνυμο. Από την άλλη, εντελώς αδικαιολόγητα, μειώνει τις ποινές για όσους μέσω του τύπου ή του διαδικτύου παρακινούν, υποκινούν, οργανώνουν πράξεις βίας στα γήπεδα, τιμωρώντας ουσιαστικά, ανέφερε ο Γιάννης Μπουρνούς, μόνο την πέτρα και όχι το χέρι που την πετάει. 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Ν.Λέσβου αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο υπενθυμίζοντας στην Κυβέρνηση το πενταετές πλάνο αναβάθμισης του ποδοσφαίρου, που είχε αρχίσει να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που «πυρπόλησε» ο κ. Αυγενάκης από την αρχή κιόλας της διακυβέρνησης της ΝΔ, εκφράζοντας με σιγουριά την πεποίθηση ότι το νέο εγχείρημα, όπως σχεδιάστηκε, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. 

Σχετικά με τις διατάξεις που εισάγουν ένα κατ’ ευφημισμό «ρυθμιστικό πλαίσιο» λειτουργίας για το επάγγελμα του προπονητή αθλημάτων, ο κ. Μπουρνούς κατηγόρησε για υποκρισία την Κυβέρνηση για την επιλογή της να φέρει ένα τέτοιο πλαίσιο για τους προπονητές που ρυθμίζει τα εργασιακά τους θέματα πρόχειρα και σε μερικές περιπτώσεις δυσμενώς, σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας για τους ίδιους, εξαιτίας του παρατεταμένου και αδικαιολόγητου λουκέτου που έβαλε η ίδια στον αθλητισμό. Επιπλέον αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό των αθλητικών σωματείων των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και της διαφαινόμενης αδυναμίας τους να προσλάβουν προπονητές για τη νέα αθλητική χρονιά. 

Αναφερόμενος στην ουσία των διατάξεων τόνισε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προπονητών αποτελεί ουσιαστικά την ψηφιοποίηση του ήδη υπάρχοντος μητρώου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υφυπουργό σχετικά με τους προπονητές που κατέχουν ήδη την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ΓΓΑ και αν πρόκειται να επαναλάβουν τη διαδικασία εγγραφής καταβάλλοντας, μεταξύ άλλων, εκ νέου το παράβολο των 147 ευρώ. Επίσης, έθεσε μια σειρά προβλημάτων του προπονητικού κλάδου που όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά, αντίθετα, διογκώνονται με τις εν λόγω διατάξεις.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Γιάννης Μπουρνούς τόνισε ότι «Η θητεία Αυγενάκη είναι ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, ο κόσμος του αθλητισμού και ο ελληνικός λαός θα τους δώσει ρεπό διαρκείας».