ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Γ. Μπουρνούς: Το θράσος του κ. Αθανασίου

 

Θρασύτατα τα παράπονα του κ. Αθανασίου για παραπληροφόρηση στη συνέντευξή του στο Εμπρός της 27ης Νοεμβρίου, την ώρα που ο ίδιος ανερυθρίαστα παραπληροφορεί για τα ζητήματα της Πύλης Σένγκεν του Πλωμαρίου και της περίφημης εγκυκλίου του κ. Μηταράκη. 

Ο κ. Αθανασίου εμφανίζει τον εαυτό του σαν οραματιστή και υλοποιητή της Πύλης Σένγκεν στο Πλωμάρι, όταν το θέμα θα είχε μείνει στο επίπεδο ιδεών και διακηρύξεων χωρίς τις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τις πιέσεις της προηγούμενης διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και του τότε Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουβέλη. Θυμίζουμε την αυτοψία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε στον χώρο τον Μάιο του 2019, ενώ το επόμενο διάστημα ετοιμάστηκαν και τα σχέδια με τις αλλαγές που είχε ζητήσει η Υπηρεσία Συνόρων. Η ανεξήγητη καθυστέρηση που ακολούθησε την κυβερνητική αλλαγή και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα,είχε επισημανθεί μάλιστα σε σχετική ερώτηση του Γ. Μπουρνού τον Νοέμβριο του 2019 στην οποία οι ερωτώμενοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας απάντησαν ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Εκεί που σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά είναι στις ακροβασίες του κ. Αθανασίου σχετικά με την εγκύκλιο Μηταράκη που μετέτρεπε τη Λέσβο, τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Ορεστιάδα στους αποκλειστικούς προορισμούς κατάθεσης αιτημάτων ασύλου για οποιοδήποτε αιτούντα ανά την Ελλάδα, ακόμα και με αναγκαστική μεταφορά των αιτούντων από την ενδοχώρα με ευθύνη της αστυνομίας και του Λιμενικού. Αντί να μιλάει για παραπληροφόρηση και μη κατανόηση ο κ. Αθανασίου, ας ξαναδιαβάσει την εγκύκλιο που αποκρύπτει και ειδικά τη συνοδευτική οδηγία του διοικητή της υπηρεσίας Ασύλου που απευθυνόταν σε όλα τα γραφεία Ασύλου της χώρας (τα κεφαλαία είναι του κ. διοικητή):«Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει συμμετέχει κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής, ΜΟΝΟ εντός των ΚΥΤ: Φυλάκιο Ορεστιάδας, Ζερβού Σάμου, ΒΙΑΛ Χίου, Μαυροβουνίου Λέσβου, Λέρου, Κω. […] Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων στα ως άνω περιγραφέντα και άρνησης αποχώρησής τους από τις εγκαταστάσεις των Γραφείων, ο/η Προϊστάμενος/η του Γραφείου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 39 προβαίνει σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τη μεταφορά των εν λόγω σε ένα εκ των προαναφερθέντων Κέντρων Υποδοχής».

Να θυμίσουμε στον κ. Αθανασίου που εμπαίζει τους πολίτες της Λέσβου, ότι η εγκύκλιος του κ. Μηταράκη δεν ήταν παρά εφαρμοστική των προβλέψεων του νόμου 4336/19 του κ. Χρυσοχοΐδη που έχει ο ίδιος ψηφίσει.