ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Λογοκρίνουν τους δημοσιογράφους στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ λόγω Λέσβου και Χίου

Σκοτεινές εποχές του πρόσφατου παρελθόντος έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Αδύνατο να αναρτήσουν ειδήσεις οι δημοσιογράφοι στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ μετά τα γεγονότα σε Λέσβο και Χίο χωρίς να ελεγχθούν τα κείμενα και να γίνουν αρεστά σε κεντρικό επίπεδο.

Ψηφιακά «φιμωμένοι» είναι τις τελευταίες ώρες οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναρτήσουν στις αντίστοιχες ιστοσελίδες καμία απολύτως είδηση.

Συγκεκριμένα, στις διαχειριστικές σελίδες έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα άμεσης δημοσίευσης και η εντολή «publish» (σσ. «δημοσίευση») με την οποία οι συντάκτες αναρτούν τα θέματα έχει αντικατασταθεί με την «υποβολή για έλεγχο».

Αφορμή για τη συγκεκριμένη επιλογή υπήρξε η κάλυψη των γεγονότων στη Λέσβο και η στάση των κατοίκων εναντίον στην κρατική καταστολή. H ξαφνική αυτή αλλαγή φαίνεται πως αφορά όλους τους περιφερειακούς σταθμούς της κρατικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr κατόπιν των γεγονότων της Δευτέρας η ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου δημοσίευσε το βράδυ της ίδιας μέρας ην είδηση, «Ανθρώπινη ασπίδα εναντίον ΜΑΤ». Ο τίτλος της είδησης και η κάλυψη του τι ακριβώς συνέβη στη Λέσβο φαίνεται ότι δεν άρεσε τόσο στην κεντρική διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόραση, η οποία άλλωστε από τον καλοκαίρι είναι υπό την εποπτεία Μητσοτάκη

Έτσι, από την Τρίτη το απόγευμα οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εφαρμογή της προληπτικής λογοκρισίας όπου πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης δημοσίευσης από τον συντάκτη αλλά απαιτείται η προέγκριση σε κεντρικό επίπεδο. 

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, αφορμή για αυτήν την άγρια λογοκρισία αποτέλεσε η άρνηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη να υπακούσει στην απαίτηση της διοίκησης να «κατεβάσει» είδηση που είχε δημοσιεύσει. Το δημοσίευμα «κατέβηκε» κεντρικά και στη θέση του μπήκε ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό πρωθυπουργική εποπτεία. Λίγο αργότερα, το «μπλόκο» στην ανάρτηση ειδήσεων γενικεύτηκε.

Μάλιστα, λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, ξαφνικά, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Αιγαίου (voreioaigaio.ert.gr) μπλοκαρίστηκε, με τον χρήστη που ήθελε να μπει στη σελίδα να βλέπει την ένδειξη «403 Forbidden».