ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην Πυροσβεστική και την Διεύθυνση Δασών: Η κυβέρνηση απαξιώνει τους προστάτες του φυσικού μας πλούτου

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Δασών επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, οι ελλείψεις και τα προβλήματα παραμένουν πολλά και άλυτα, εκθέτοντας το φυσικό περιβάλλον σε σοβαρές διακινδυνεύσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της ναι μεν παραμένει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά  χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση για να ανταπεξέλθει πληρέστερα στα δύσκολα και κρισιμότατα καθήκοντά του. 

Ενίσχυση χρειάζεται άμεσα η Υπηρεσία και σε επίπεδο ατομικού εξοπλισμού όλων των κατηγοριών του προσωπικού. Ο όποιος εξοπλισμός φτάνει στους πυροσβέστες, προέρχεται βασικά από δωρεές, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμη και στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. 

Οι δε δύο ζώνες πυροπροστασίας του νησιού (στο Πετροβούνι και την Αγιάσο) χρειάζονται συντήρηση, όπως και τα πέντε πυροφυλάκεια, εκ των οποίων μόνο τα δύο λειτουργούν, λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων και έλλειψης προσωπικού. 

Παρόμοια προβλήματα έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού αντιμετωπίζει και η Διεύθυνση Δασών, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση και τη συντήρηση των δασών, αλλά και για το πολυδαίδαλο ζήτημα των δασικών χαρτών. 

Παρά την ένταξη έργων της στο πρόγραμμα Leader, όπως η συντήρηση δασικών δρόμων και των δημοσίων δασών του νησιού, η υπηρεσία δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τα επίσης νευραλγικά της καθήκοντα, αφού το αρμόδιο υπουργείο προϋπολογίζει μόλις 30.000 ευρώ για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, την ώρα που το προσωπικό της υπηρεσίας είναι κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας, λόγω απουσίας προσλήψεων (οι τελευταίες προκηρύχθηκαν το 2009 και υλοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου χρειάζονται άμεσα προσλήψεις πυροσβεστών, δασοπόνων, αγροφυλάκων και δασονόμων, καθώς και αυξήσεις κονδυλίων, ώστε να φυλάσσονται πληρέστερα οι πνεύμονες πρασίνου των νησιών μας, αλλά και προχωρήσουν ανεμπόδιστα τα νέα αντιπυρικά σχέδια, που προβλέπουν νέες υδατοδεξαμενές, δασικούς δρόμους, κρουνούς, διαβαθμίσεις κ.α. Δεν πρέπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών να αφήνονται αβοήθητες να βγάζουν εις πέρας καθήκοντα τόσο υψηλής κρισιμότητας και επικινδυνότητας. 

Είναι ενδεικτική, τέλος, η στάση και των δύο υπηρεσιών σχετικά με την κατασκευή νέου ΚΥΤ στη θέση Βάστρια: Η μεν Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν ερωτήθηκε ποτέ για το θέμα, είναι αντίθετη στην κατασκευή του ΚΥΤ στη Βάστρια, λόγω των υψηλών διακινδυνεύσεων πρόκλησης πυρκαγιών στην παρακείμενη δασική έκταση, ενώ η Υπηρεσία Δασών, που γνωμοδότησε αρμοδίως, έκρινε ως προαπαιτούμενη την κατασκευή νέας αντιπυρικής ζώνης έξω από τη νέα δομή.