ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση για το “αύριο της Λέσβου”

Τα τρία τελευταία χρόνια, το νησί έχει αφήσει πίσω του τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και ειδικότερα την μαύρη περίοδο 2010 – 2014. Τότε που η ανεργία αυξάνονταν συνεχώς, που τα μαγαζιά έκλειναν το ένα μετά το άλλο, που ο κόσμος όλος ζούσε μέσα στην ανασφάλεια.

Η μεταμνημονιακή εποχή, ξεκινάει βρίσκοντας το νησί με μια σειρά από αυξημένες δυνατότητες. Παρά τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις που υποχρεωτικά είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, το νησί μας στάθηκε στα ποδιά του. Σήμερα μάλιστα έχει δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα των προϋποθέσεων, έτσι ώστε αυτό τα επόμενα χρόνια να γίνει εντελώς διαφορετικό.

Πρώτα και κύρια έχουν εξασφαλιστεί σημαντικότατοι οικονομικοί πόροι. Ο διπλασιασμός των πόρων του επόμενου ΠΕΠ, μαζί με τους πόρους από το ειδικό αναπτυξιακό, το ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και άλλους πόρους που θα εισρέουν δημιουργεί την απαραίτητη “οικονομική μαγιά” για τη νέα πορεία του νησιού. Επιπλέον: Το μεταφορικό ισοδύναμο – ένα αίτημα δεκαετιών – είναι πλέον γεγονός, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος, οι υποδομές στο νησί βελτιώνονται συνεχώς.

Εκτός όμως από τους οικονομικούς πόρους, έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και το θεσμικό περιβάλλον, πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει η νέα εποχή για τη Λέσβο. Χρηματοδοτικά εργαλεία, αναπτυξιακός νόμος, πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ταιριάζουν με την παραγωγική φυσιογνωμία του νησιού, νέος νόμους για τους συνεταιρισμούς, νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά τού νέου θεσμικού περιβάλλοντος.

Οι μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, τους ενισχυμένους πόρους, την ενίσχυση των κοινοτήτων και τη διαίρεση του δήμου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η συζήτηση που θα ανοίξει για το μέλλον του νησιού, να μπορέσει να βρει την έκφραση της και στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η συζήτηση για το μέλλον του νησιού ανοίγει και αυτή ανοίγει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση αυτού του νέου περιβάλλοντος και αυτών των προϋποθέσεων.

Ξεκινώντας από την Παρασκευή με την ανοιχτή συγκέντρωση στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου θα αρχίσει να ξετυλίγει και τις προτάσεις του για το από εδώ και πέρα. Για το πώς, σαν τοπική κοινωνία, μπορούμε και πρέπει, να αξιοποιήσουμε το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Περιμένουμε και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και σκέψεις. Μέχρι τώρα, σε αυτό που μας έχουν συνηθίσει είναι μια, χωρίς περιεχόμενο κριτική και κλείσιμο των ματιών στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Μια μιζέρια, μια καταστροφολογία, κανένα όραμα για το μέλλον του νησιού. Ετσι όμως δεν βοηθάνε τον τόπο.

Το νησί μας έχει πλέον ανάγκη από χρήσιμα πράγματα, από θετική σκέψη, από θετικά προγράμματα και προτάγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση ακριβώς σε αυτό το σημείο, την πλέον κατάλληλη στιγμή. Ας πάρουν όλοι και όλες θέση!

Διαβάστε επίσης: