ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Προσφυγικό / Από το ΚΥΤ Λέσβου η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, το οποίο παρουσίασε προ δύο μηνών και ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Το νέο κέντρο θα κατασκευαστεί με τις αρχές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση με βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων κατά τη διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη που διοργάνωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικές, και εκεί πρόκειται να δοκιμαστεί η νέα διαδικασία συνόρων που προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν. Θα βοηθήσουν και τα στελέχη της EASO και το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θα γίνει ο πιλότος που θα αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα η συνισταμένη των τοποθετήσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και της προέδρου της Κομισιόν ήταν η προώθηση της πρότασης για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο, ώστε να ξεμπλοκάρει η συζήτηση για κοινό σύστημα ασύλου και να προχωρήσει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε αυτή είναι η πρόθεση της γερμανικής προεδρίας, η οποία τελειώνει στο τέλος του χρόνου, και, όπως ανέφερε ρητά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την αλληλεγγύη, η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ελπίζει ότι μέχρι τότε θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.

Οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησαν τις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους με αναφορά σε νεκρό μωρό σε πρόσφατο ναυάγιο στη Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι απαιτείται ανθρωπιά, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε και για τη θετική συνεισφορά των μεταναστών, με παράδειγμα τον τουρκικής καταγωγής επιστήμονα που εργάζεται για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων ο Ντ. Σασόλι αναγνώρισε ότι τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα ελληνικά και τα μαλτέζικα σύνορα είναι, στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή κοινή ευθύνη για ολόκληρη την  Ένωση. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη να οριστούν μόνιμες δίοδοι για τη μετανάστευση, αλλά και για τη θέσπιση κοινού πλαισίου κανόνων για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων και τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης όσων εκπληρώνουν νομικά δεσμευτικές, αλλά και ηθικές υποχρεώσεις της Ε.Ε.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασιών με χώρες προέλευσης ή τράνζιτ επισημαίνοντας την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, ενώ αναφερόμενος στην αφρικανική ήπειρο μίλησε για στρατηγική συνεργάτιδα. Ουσιαστικά περιέγραψε την εξαγωγή του μοντέλου της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.