ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

ΠΥΞΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Επίσκεψη σε Μεγαλοχωρι- Νεοχώρι

 

Μετά την αναγκαστική διακοπή των επισκέψεών της παράταξης μας,(λόγω covid-19),  στις κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης μας, Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Μαλλιαρός Δημήτρης και Χιωτέλλη Εριφύλη επισκέφτηκαν την κοινότητα Μεγαλοχωρίου και Νεοχωρίου και συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι φανερό σε μας πως οι πρόεδροι των κοινοτήτων δίνουν καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που προκύπτουν. Δυστυχώς οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι των κοινοτήτων, ενώ αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά έχοντας κατά νου τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις του νόμου Κλεισθένη (απευθείας οικονομική επιχορήγηση των κοινοτήτων) βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού οι κυβέρνηση της Ν.Δ, κατάργησε την οικονομική επιχορήγηση των κοινοτήτων και τους άφησε να παλεύουν με τα ελάχιστα ποσά των «πάγιων» στα οποία εκτός του ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες των χωριών γίνονται και κρατήσεις 45% με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο το καθαρό ποσό.

Ωστόσο είναι φανερό και στην περίπτωση των δύο κοινοτήτων που επισκεφθήκαμε πως οι πρόεδροι μαζί με τα Κοινοτικά Συμβούλια αλλά και με την εθελοντική προσφορά των κατοίκων προσπαθούν να ομορφύνουν τα χωριά τους, να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και να τα κρατήσουν ζωντανά. Χωριά στα οποία η φυσική ομορφιά περισσεύει και η φιλοξενία των ανθρώπων τους είναι υποδειγματική.

Ο πρόεδρος λοιπόν του Μεγαλοχωρίου μας ενημέρωσε πως με την πάγια επισκευάστηκε το μνημείο των πεσόντων οι τρεις βρύσες του χωριού και βρίσκεται σε εξέλιξη η πλακόστρωση τμήματος  της πλατείας μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη (όπου όπως είναι φανερό εκτός από την «πάγια» έχει προσφερθεί και πολύ προσωπική εργασία)

Είναι όμως έκδηλη η ανησυχία του προέδρου και των κατοίκων για τα επικίνδυνα σεισμόπληκτα κτίρια, στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου, τα οποία δεν έχουν κατεδαφιστεί καθώς και για την κοπή δέντρου στο χωριό, που θέτει σε κίνδυνο συγκεκριμένη οικία.

Ζητάει την τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις του λεωφορείου ώστε να προφυλάσσονται οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά ιδίως τους χειμερινούς μήνες που περιμένουν το λεωφορείο στις 7 το πρωί.

Ανησυχία υπάρχει επίσης γιατί αν και έχει περάσει σχεδόν ο Μάιος οι μάνες του νερού δεν έχουν συντηρηθεί και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια νερού τους επόμενους μήνες.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα για τον κ. Μουτζούρη Δημήτρη, τον πρόεδρο του χωριού είναι πως για τα 50 παιδιά του χωριού δεν υπάρχει μια παιδική χαρά αλλά ούτε και σχεδιασμός από τη Δημοτική αρχή για τη δημιουργία της!

Ο πρόεδρος του Νεοχωρίου κ. Αθανασέλλης Κώστας τον οποίο επισκεφθήκαμε στη συνέχεια μας ενημέρωσε πως επισκευάστηκε η στέγη του εξαιρετικού Μουσείου ελιάς του χωριού, αλλά παραμένει η αγωνία του για την εύρεση πόρων περεταίρω συντήρησης και λειτουργίας (με πρόσληψη προσωπικού) του Μουσείου.

Σημαντική ανάγκη για το είναι η ασφαλτόστρωση του πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, η επισκευή τοξωτού γεφυριού του χωριού που παρουσιάζει φθορές καθώς και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης το οποίο είναι από αμίαντο!

Ευχάριστη έκπληξη για εμάς αποτέλεσε η αυτοδιαχείριση του καφενείου στην πανέμορφη πλατεία του χωριού από τον πρόεδρο και τις γυναίκες του χωριού με την εθελοντική προσφορά τους!

Ως παράταξη θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών  των θεμάτων που μας έθεσαν οι πρόεδροι των χωριών και θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις μας (COVID-19 επιτρέποντος) και στις υπόλοιπες κοινότητες που δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμα, γιατί πιστεύουμε πως οι καλύτεροι γνώστες των προβλημάτων είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών και επίσης πως δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να συμβάλει στην ανάδειξη των προβλημάτων και να διεκδικεί μαζί με τους προέδρους την επίλυσή τους!

 

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ