ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου: Αντισυνταγματικές και Αντιδημοκρατικές οι καταργήσεις διατάξεων που ίσχυαν στις Δημοτικές Εκλογές του 2019

Θεματική Αυτοδιοίκησης

Με πρόσφατες αποφάσεις του το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας θεώρησε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές δύο επί μέρους διατάξεις που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, με τις οποίες  κατήργησε εκ των υστέρων άρθρα νόμων, βάσει των οποίων έγιναν οι Δημοτικές Εκλογές του 2019.  Συγκεκριμένα:  

Σύμφωνα με την Απόφαση 2037/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας, «…ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματαστην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, την οποία δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρωμένου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων…. Με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος. »

—-Σύμφωνα με την απόφαση 2366/2021 «…οι προαναφερόμενες διατάξεις  παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 1 (παρ. 1 και 2), 4 (παρ. 1), 5 (παρ. 1), 51 (παρ. 3), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος, δεδομένου ότι τόσον οι εκλογείς όσο και οι εκλεγέντες κατά τις εν λόγω εκλογές  είχαν συνεκτιμήσει, για τη διαμόρφωση της εκλογικής τους βούλησης, την ανωτέρω καταργηθείσα ρύθμιση…».

Και οι δύο αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος, παραπέμπονται στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Το σκεπτικό των δύο αποφάσεων  ουσιαστικά αποκαλύπτει και επίσημα την αντισυνταγματικότητα όλων των εκ των υστέρων αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στην σύνθεση των ήδη εκλεγμένων οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία με αντιδημοκρατικές διατάξεις, επέβαλε τον Αύγουστο του 2019 πλασματική πλειοψηφία της Δημοτικών αρχών στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες μετέφερε ουσιαστικές αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων.  Συνεχίζοντας πρόσφατα  στον ίδιο αυταρχικό κατήφορο, με την παράγραφο 2 του άρθρου 40 του Νόμου 4873, υποβίβασε  τα Δημοτικά Συμβούλια κάτω από τις Οικονομικές Επιτροπές, με την πρωτοφανή διάταξη  «…. Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής αποτελεί δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του » ! Δηλαδή η Οικονομική Επιτροπή (που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και  τον Δήμαρχο), αποφασίζει και διατάζει το Δημοτικό Συμβούλιο !

Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατικοί-προοδευτικοί  πολίτες  εκλεγμένοι ή ενδιαφερόμενοι για την Αυτοδιοίκηση, θα σταθούν εμπόδιο σε αυτήν την αντιλαϊκή και αντικοινωνική  πολιτική, που  μετατρέπει  ολοένα και περισσότερο Δήμους και Περιφέρειες σε  αυταρχικά  παραρτήματα της κεντρικής εξουσίας.