ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Προσφυγικό και σταθεροποίηση της τοπικής οικονομίας; “Μην πυροβολείτε τον πιανίστα”!

Με αφορμή το κείμενο μας “το «προσφυγικό» σταθεροποίησε, εν μέσω κρίσης, την οικονομία της Λέσβου” υπήρξαν αντιδράσεις, καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες, υπήρξαν και ερωτηματικά.

“Κέρδος σε λίγους, βλάβη σε πολλούς¨ σχολίασε ένα φίλος στα κοινωνικά δίκτυα. Ας το δούμε λίγο αυτό.

Στο άρθρο μας μιλάμε για το συνολικά αποτέλεσμα που είδε στην τοπική οικονομία. Και λέμε ότι αυτό το συνολικό αποτέλεσμα, είναι σταθεροποίηση. Προφανώς, αυτό το συνολικό αποτέλεσμα δεν κατανέμεται με τον ίδιο τρόπο παντού και το κυριότερο σε όλους. Αυτό γινόταν πάντα, ακόμα και στα χρόνια της ανάπτυξης, αυτό γίνεται και τώρα.

Ακόμα και όταν στην χώρα αλλά και στη Λέσβο, είχαμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, κανείς δεν ισχυρίζεται, ότι αυτή αφορούσε όλους, το αντίθετο μάλιστα. Κάποιοι τοπικοί κλάδοι και κάποιες περιοχές ωφελήθηκαν περισσότερο, άλλες λιγότεροι. Κάποιοι συμπολίτες μας ωφελήθηκαν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Κάποιοι έφτιαχναν νέες επιχειρήσεις, άλλοι έμεναν άνεργοι.

Γενικά μιλώντας, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.  Οπότε, σε συνθήκες καπιταλισμού και “ελεύθερης αγοράς” το ερώτημα “κέρδος για λίγους;” δεν ισχύει, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο πυρήνας της ύπαρξης του. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν μας αρέσει. Αν είναι έτσι, τότε να δούμε πώς μπορούμε να το αλλάξουμε.

Ομως, αυτό δεν σημαίνει πρέπει ότι να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα μας λέει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι αυτό που συνέβαινε από πάντα.  Υπάρχει ανισοκατανομή των πόρων που διακινήθηκαν και ήρθαν στο νησί (όπως άλλωστε γίνονταν πάντα). Ωφελήθηκαν διαφορετικοί αυτή τη φορά “τοπικοί οικονομικοί παίχτες”, τόσο μεταξύ των διαφόρων περιοχών του νησιού, όσο και εντός της κάθε περιοχής. Όπως ακριβώς δηλαδή γινόταν και παλαιότερα.

Το “προσφυγικό” λοιπόν, σταθεροποίησε την οικονομία της Λέσβο. Γιατί ήταν και είναι, εισροή οικονομικών πόρων. Η ανισοκατανομή σε περιοχές και σε πολίτες, υπήρχε και τότε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπάρχει και τώρα.

Επιπλέον: Το γεγονός ότι ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει “σταθεροποίηση” δεν σημαίνει τίποτα για την πορεία που θα ακολουθήσει το νησί τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανεργία, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού.

Να συζητήσουμε το πώς θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να συμβάλλουμε στο πώς θα διαμορφώσουμε και στη Λέσβο μια κοινωνία και μια οικονομία “για τους πολλούς”. Αυτό είναι το ζητούμενο και για την αριστερά. Αλλά, ας μην χρεώνουμε στην αριστερά, τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού!

Μια ιδιόμορφη…ομερτά

Εκτός όμως από τις καλόπιστες κριτικές, υπάρχουν και όλοι αυτοί που ακριβώς δεν έχουν επιχειρήματα αλλά κυρίως σκέφτονται και μιλάμε με βάση τος δικές τους ιδεοληψίες, καταφεύγουν σε απειλές, σε βρισιές κλπ.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό διάστημα της προσφυγικής κρίσης, στο νησί μας έχει αναπτυχθεί μια ιδιότυπη “ομερτά”. Αυτή, πάνω – κάτω λέει ότι δεν πρέπει να λέμε ότι “το προσφυγικό” είχε θετικές ή έστω ουδέτερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία συνολικά. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να “βγάζουμε προς τα έξω” είναι οι αρνητικές, υπαρκτές κατά τα άλλα, επιπτώσεις που είχε σε συγκεκριμένους κλάδους της τοπικής οικονομικές και σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με όλο το σύστημα προπαγάνδας που έχουν στήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνει, οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα, να αντιμετωπίζεται με υπονοούμενα, φωνές, ακόμα και προσβολές.

Είμαστε όμως σίγουροι, επειδή ακριβώς σήμερα βρισκόμαστε στη φάση όπου η προσφυγική κρίση έχει κοπάσει και το θέμα μας είναι η διαχείριση των οπίων θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων της, ότι έχει έρθει ταυτόχρονα και ο καιρός του ψύχραιμου αναστοχασμού για το ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα στην τοπική μας κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα κατάλληλο συμπεράσματα και να σχεδιάσουμε την πορεία μας από εδώ και πέρα.