ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Ταλαιπωρούν τους πολίτες χωρίς λόγο;

Για ένα εξάμηνο περίπου αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν και αγροτικά εισοδήματα ταλανιζόντουσαν προκειμένου να επεκτείνουν τον ΚΑΔ τους εντάσσοντας και την αγροτική τους δραστηριότητα. Η απάντηση που έπαιρναν από τα στελέχη της τοπικής ΔΟΥ, ήταν ότι “έπρεπε πρώτα να κάνουν προεγγραφή στον ΟΓΑ”!.

Βεβαίως οι άνθρωποι ήταν ήδη ασφαλισμένοι, ο ΟΓΑ έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, άρα το να ζητάς από κάποιον “προεγγραφή” σε κάτι που είναι ήδη …γραμμένος, είναι παλαβό. Τι και αν ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας Γ. Τσιρώνης, όταν έθεσαν το θέμα κάποιοι στην συνάντηση της Γέρας το είχε ξεκαθαρίσει, τι και αν στο μεσοδιάστημα υπήρχαν συνεχείς οχλήσεις στα στελέχη της τοπικής ΔΟΥ για το θέμα.. τίποτα!

Χρειάστηκε να έλθει στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, για να λυθεί το θέμα, μέσα σε …μισή ώρα! Ουτε “προεγγραφές” ήταν αναγκαίες, ούτε τίποτα!

Τώρα, διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα, ότι προέκυψε θέμα με τον διακανονισμό των δόσεων, όσων συμπολιτών μας επέλεξαν να επωφεληθούν με το “πάγωμα” των φορολογικών υποχρεώσεών τους, μετά την κήρυξη της Λέσβου σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη. “Δεν έχουμε σχετική ενημέρωση” είναι η απάντηση που δίνεται από την αρμόδια (τοπική) ΔΟΥ.

Ας είμαστε λοιπόν όσο πιο ξεκάθαροι γίνεται:

Για κανέναν πολίτη, πολύ περισσότερο για την διοίκηση δεν υπάρχει η “άγνοια νόμου” ως δικαιολογία!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει η ΠΟΛ 1082/2017 η οποία και δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 20/6/2017). Η απόφαση ισχύει από την δημοσίευση της στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ενώ (κανένα υπουργείο) δεν υποχρεούται κάθε φορά να ενημερώνει την εκάστοτε ΔΟΥ.  Να σημειωθεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου μέσω σχετικού δελτίου τύπου από τις 9/6/2017.

Μπορεί λοιπόν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ να δείχνουν αυξημένη “αίσθηση καθήκοντός” και να “περιμένουν κάθε φορά συγκεκριμένες οδηγίες” αλλά όταν η ταλαιπωρία των πολιτών για θέματα που είναι λυμένα επαναλαμβάνεται συνεχώς ως … κανόνας, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Ας κάνει λοιπόν ο καθένας την δουλειά του σε αυτό τον τόπο και ας σταματήσει να επιρρίπτει συνεχώς ευθύνες σε άλλους αλλά και να ταλαιπωρεί τους πολίτες.